Нов вид птица за България - дългоклюн вретенар - e

...
Нов вид птица за България - дългоклюн вретенар - e
Коментари Харесай

Откриха нов вид птица у нас

Нов тип птица за България - дългоклюн вретенар - e открита в Атанасовското езеро при регулярен мониторинг на птиците. Това оповестиха от Българската фондация " Биоразнообразие " (БФБ) през днешния ден. Атанасовското езеро е зона от " Натура 2000 " с 333 типа птици, за която работят сътрудници от коалиция " За да остане природа " - БФБ и Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

На 15 декември 2021 година Петър Янков и Радослав Молдовански от екипа на Българско дружество за защита на птиците са следили и документирали два дългоклюни (берингови) вретенара (Limnodromus scolopaceus) - тип, който до момента не е установяван на територията на страната.

От фондацията прецизират, че дългоклюният вретенар е блатна птица, която гнезди по крайбрежието на Аляска, Северозападна Канада и най-североизточните елементи на Русия.

Скитащи човеци са следени неведнъж в Европа, като най-често са регистрирани във Англия. Има обаче и наблюдения в Ирландия, Белгия, Германия, Швеция, Норвегия, Дания, Холандия, Италия, Франция, Испания. На Балканския полуостров типът е намиран единствено в Гърция, и то от дълго време - през май 1962 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР