Нов вид бозайник - къртицата Talpa martinorum, откриха учени в

...
Нов вид бозайник - къртицата Talpa martinorum, откриха учени в
Коментари Харесай

Нов вид бозайник открит в България

Нов тип бозайник - къртицата Talpa martinorum, откриха учени в Югоизточна България. За новината оповестява екип от Националния природонаучен музей към Българска академия на науките, Природонаучния музей в Словения и Зоологическия институт „ Александър Кьонинг “ в Германия в сп. Bonn zoological Bulletin. В интернационалната изследователска група взе участие доктор Недко Недялков. До в този момент се смяташе, че в България се срeщат два типа къртици – елементарна (Talpa europaea) и черноморска сляпа къртица (Talpa levantis), като първият тип е необятно публикуван и се среща из цялата страна, а вторият бе прочут единствено от региона на Странджа. 
Реално Talpa martinorum е открита още през 1991 година, само че учените неправилно са считали, че тя е от типа Talpa levantis, обитаващ планините към Черно море, защото външно доста си наподобяват и са мъчно различими даже за експерт без инсталация. Черноморската къртица (Talpa martinorum) е малко по-дребна и клепачите й са срастнали за разлика от европейската. 

На фотографията: Екипът от учени, разкрили новия бозайник

След подборни изследвания и морфологични и генетични съпоставения с всички къртици, срещащи се в Европа и района, се е открило, че тези слепи къртици от нашето Черноморие не принадлежат към нито един от известните типове, заради което те към този момент образуват нов тип, наречен Talpa martinorum. 
Към момента е открито, че новият тип се среща единствено в югоизточната част на Балканския полуостров, като следва компактно очертанията на Странджа планина – у нас и в Турция. Почти нищо не се знае за биологията на новия тип, което ще бъде предмет на бъдещи изследвания.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР