Нов титулярен председател на Народното събрание на мястото на сваления

...
Нов титулярен председател на Народното събрание на мястото на сваления
Коментари Харесай

Нов председател на НС днес няма да има. Няма номинации. Няма и кворум

Нов титулярен ръководител на Народното събрание на мястото на сваления от опозицията преди седмица Никола Минчев през днешния ден няма да бъде определен. Първата точка от плана за дневен ред на депутатите бе точно това. Само че нито една от парламентарните групи няма номинация за поста.

“Продължаваме смяната “ няма да издигне кандидатура за ръководител на Народното събрание и ще остави на идващите по величина парламентарни групи да създадат своите номинации. Това сподели ръководителят на парламентарната група Андрей Гюров пред bTV.

„ В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да извършва тази служба. Има 14-дневен период за избор на нов ръководител. Нищо не постанова бързата промяна, само че въпреки това, при новата обстановка в Народно събрание е обикновено процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една необятна поддръжка за нов ръководител, който да води Народното събрание “, сподели още Гюров.

„ Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше подхванат със свалянето му от поста, беше извънредно неправилен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот “, счита още ръководителят на ПГ на Политическа партия.

Втората по величина група е на ГЕРБ-СДС. Радомир Чолаков разгласи, че няма да бъде препоръчан претендент за нов ръководител на Народното събрание. „ Политическият миг е значим. Или оттук насетне в идващите дни ще стартира да се реализира консенсус, или отиваме на избори “, сподели той.

Партията на Слави Трифонов " ИТН " не е обсъждала предложение за кандидатура и ще предложи точката да отпадне от дневния ред. Това сподели Ива Митева на собствен ред.

„ Няма потребност в допълнение да нажежаваме пристрастеностите, няма потребност от спомагателни кавги, през днешния ден имаме задоволително значима точка – гласуването на вота на съмнение, по тази причина считам, че сега не му е времето “, сподели тя пред bTV.

Митева не е желала отстраняването на Никола Минчев от поста ръководител на Народно събрание, а решението на Има Такъв Народ изясни като „ непринудено “ - след позволена неточност от страна на ръководителя. По думите на Митева, в случай че всичко се обединят към повторна кандидатура на отстранения Минчев, и Има Такъв Народ ще даде поддръжката си.

Българска социалистическа партия и " Демократична България " също нямат номинация за титуляр на парламентарния президиум.

Александър Симов от левицата дефинира свалянето на Никола Минчев като „ проява на мутренско предимство от страна на ГЕРБ, Движение за права и свободи, остатъците от Има Такъв Народ и „ Възраждане “: „ Това беше проява на мощ, нямаше никаква причина за това. Никола Минчев беше упрекнат, че нарушава закона, тъй като не засекрети съвещание и реши то да се организира пред очите на всички, защото проектът беше съвещанието за Северна Македония да бъде секретно, с цел да могат след това представителите на ГЕРБ и на Движение за права и свободи да настояват, че са били изнесени шокиращи неща, водещи към национално изменничество. Стана ясно, че тематиката Република Северна Македония – национално изменничество е подправена и по тази причина те взеха решение да обезглавят Народното събрание “, сподели Симов в ефира на bTV.

Иво Мирчев от Демократична България пък спореди пред Нова тв, че групировката не е обсъждала номинации, а и изпълняващият длъжността Мирослав Иванов се оправя отлично със отговорностите си.

В последна сметка на Има Такъв Народ не им се наложи да оферират разбъркване на дневния ред по тематиката, тъй като Народното събрание не събра кворум, с цел да стартира съвещанието. От опозицията по този начин и не се появиха в залата.

Днес депутатите трябваше да проведат постоянен пленарен ден, а по-късно в 19,10 ч. би трябвало да гласоподават вота на съмнение на кабинета на Кирил Петков. Дебатите завършиха във вторник в 19 ч, а съгласно правилника гласуването би трябвало да е най-малко 24 часа след края им.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР