Нов скандал в ръководството на едно от най-големите дружества у

...
Нов скандал в ръководството на едно от най-големите дружества у
Коментари Харесай

Нов скандал между ДКК и Министерство на икономиката с взаимни обвинения в натиск и саботаж

Нов скандал в управлението на едно от най-големите сдружения у нас - Държавната консолидационна компания. Настоящият шеф на сдружението отхвърля да утвърди вписването на назначени от служебния стопански министър нови трима члена в борда. Оплаква се и от политически напън.

От икономическото министерство подсетиха, че шефът на ДКК няма право да отхвърля регистриране и че компанията не е внесла в бюджета към 12 млн. лв. изискуем дял към 30 юли.

Защо абсурдът рискува да навреди на имиджа на сдруженията, които работят под шапката на ДКК вижте във включването на Цветелина Катанска.

Това не е първият спор сред управлението на ДКК и Министерство на стопанската система. През последната година всеки опит за счита в управлението на компанията е придружен от кавги и взаимни обвинявания сред ДКК и икономическото министерство. Този път раздорът стана поради оръжейните сдружения ВМЗ -Сопот и " Кинтекс ".

Настоящият длъжностен министър на стопанската система и промишлеността беше в борда на шефовете на ВМЗ - Сопот, само че беше уволнен от същия шеф на ДКК, с който се води разногласието сега.

На изключителна конференция през днешния ден изпълнителният шеф на Държавната консолидационна компания, в която влизат сдружения като Монтажи и оръжейните Кинтекс и ВМЗ - Сопот, се разгласи остро против дейностите на служебния министър Никола Стоянов.

" Ясно е, че със своето държание той стопира процесите, оказва политически напън, дестабилизира сдруженията и компанията, което не е в интерес нито на ДКК, нито на страната. ", сподели Смиляна Нитова, изп. шеф на Държавна консолидационна компания.

Причината за това обвиняване е намесата, по думите на Нитова, на служебния министър в " Кинтекс ", ВМЗ - Сопот и назначението на нови трима членове в борда на шефовете на ДКК. От министерството реагираха с позиция, в която се споделя, че са мощно обезпокоеното от метода, по който изпълнителният шеф на ДКК саботира всички процеси. Напомниха и че компанията дължи на страната дял от 12 милиона лв..

„...ДКК ЕАД не са показали пред министъра на стопанската система и промишлеността, в качеството му на орган упражняващ правата на страната, нито самостоятелен, нито консолидиран доклад. С това е позволено да се забавят и постъпленията към държавния бюджет... "

Според Нитова първото доказателство за политически напън са дейностите на министерството в оръжейния търговец " Кинтекс " от 8 август.

" В 17,30 двама чиновници на министерството на стопанската система с писмо от министъра идват в " Кинтекс ", с цел да се снабдят с фактури, проформи на фактури от първи осми досега на визитата им. ", уточни тя.

От Министерството на стопанската система и промишлеността оповестиха, че е получен сигнал и е стартирана инспекция на способените органи. В него се твърди, че съзнателно е позволена финансова корист в сдружението.

Нитова упрекна министерството, че желае да усили броя на шефовете в самата ДКК като министъра съзнателно я е подвел да даде пълномощие за вписването.

" Да, това е негово право, само че не по този метод да бъда подведена с подписването на заявления, без да ми е разяснено защо тъкмо се отнася. Затова съм подала тъжби по отношение на това регистриране. ", посочи тя.

На конференцията обаче изненадващо се появи един от претендентите за регистриране в борда. Той и преди е бил в него, само че е освободен от някогашния към този момент стопански министър Корнелия Нинова. След къс спор Нитова прекъсна конференцията и помоли всички да изоставен.

" Изпълнителният шеф на сдружението беше в министерството и разписа пълномощното. И в тази връзка решенията на министъра не се разясняват, те се извършват, той е принципал. ", разяснява Венцислав Димитров, претендент за член на борда.

От икономическото министерство отхвърлят да са подвеждали шефа на ДКК и напомнят, че сега броят на членовете на борда на шефовете е под нормативните условия от най-малко петима члена. Те са четирима.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР