Нов рекорд инфлацията, тя достигна 18,7%. Това е най-високото ниво

...
Нов рекорд инфлацията, тя достигна 18,7%. Това е най-високото ниво
Коментари Харесай

Кредитен консултант бие аларма: Много хора ще потърсят по-добре платена работа за зимата, ще посегнат към спестяванията си 

Нов връх инфлацията, тя доближи 18,7%. Това е най-високото равнище за последните 24 години насам. Животът продължава да нараства както на годишна по този начин и на месечна база. 

" Най-големите терзания са по какъв начин ще изкараме зимата. Това е обвързвано с повишаване на сметките, по-голям бюджет за отопление. А в интервал на висока инфлация, терзанията са още по-големи - ще можем ли да си плащаме заемите, да връзваме фамилния бюджет с приходите си ", разяснява кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на  " България заран ". 

Той акцентира, че всеки месец нарастват разнообразни артикули и услуги, с друг %. Препоръча при разпределянето на бюджета да се отделят първо средствата за комуналните услуги, вноските по заемите, за храна за семейството.

" Много хора ще потърсят по-добре платена работа, ще посегнат към спестяванията си. Преди всичко би трябвало да структурираме бюджета по този начин, че да преминем без разтърсвания този интервал. От страна на страната няма смисъл от нова мярка от 25 ст. за литър гориво. Хората с най-ниски приходи сигурно ще имат потребност от държавна поддръжка. По отношение на цената на тока - най-работещите разновидности по целия свят са директни финансови помощи за най-засегнатите хора ", предложи финансовият специалист.

Богомил Николов от Асоциация " Активни консуматори " е оптимист, че пикът на инфлацията е доближат.

" Пикът на повишаване е зад тила ни. Има двата фактора - цените на петрола паднаха до предвоенните равнища, цените на газа имаха пик през август, в този момент вървят надолу, лихвените проценти на ЕЦБ започнаха да се качват. Това са предпоставки да сме оптимисти, че тази инфлация ще стартира да понижава. Проблемът ще бъде главно за хората, които разчитат най-много на обществени помощи и пенсии. Те не могат сами да създадат нищо за своите приходи, чакат решенията на политиците, а още няма Народно събрание ", съобщи Николов. 

Като решение на казуса с най-бедните той уточни приемането на дълготрайни ограничения, които да индексират приходите по отношение на инфлацията и по този начин ще спре търсенето на моментни решения.

Николов уточни и как можем да пестим 20-25% от месечния разход за ток.

" Масово хората пускат бойлера като контролират температурата му до край, той загрява на оптималната си мощ, което не е належащо. Може на половина да е и бойлерът ще се нагрява на 55-60 градуса най-много. Същото е и с пералнята - не е належащо да се пере на най-високата температура, и на 30 градуса се изпира добре, само че ще спестят средства ", предложи Николов.

Също уточни и какъв е ефикасният метод за проветряване. Като неверно дефинира отварянето на прозореца на V за дълго време:  " Това е енергийно неефективно, по-добре необятно отваряне за малко, с минимум енергийни загуби ".

Съвети за фамилния бюджет в идните сложни месеци даде и финансовият съветник. 

" Най-голямата неточност, която могат да създадат хората е тегленето на бързи заеми. В този сложен интервал да вземем и най-скъпия вероятен кредитен артикул, е неприятна стъпка. Последните седмици при нас зачестяват клиентите, които са влезнали в такава кредитна серпантина - посягат към втори, с цел да погасят първия, към трети, с цел да покрият втория. Ако няма различен късмет, по-добре да е банково кредитиране, лихвите там към момента са 4,5-6,5 %, по-добре е от бърз заем, където е над 100% лихвата ", съобщи Тошев.

Той уточни също, че в страните от еврозоната инфлацията е по ниска с към 9%. Прогнозира, че от 2024 година ще стартира възобновяване в Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР