Нов ръст на изтеглените от домакинствата кредити. Само за последните

...
Нов ръст на изтеглените от домакинствата кредити. Само за последните
Коментари Харесай

Ръст с 1,4 милиарда лева на изтеглените от домакинствата кредити

Нов растеж на изтеглените от семействата заеми. Само за последните три месеца заемите на потребителите са се нараснали с 1.4 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка към средата на годината. В същото време от Централната банка предизвестиха за осезателен растеж на лихвите до края на годината.

Най-сериозен е растежът при заемите, които семействата теглят при покупка на парцел, демонстрират данните на Българска народна банка. В края на юни жилищните заеми съвсем доближават 19 милиарда лева и единствено за година нарастват с 18%. Малко по-малък е ползата към потребителските заеми, само че и там растежът е забележителен – близо 11% за година, съобщи NOVA.

През последната година Оля Кортанова все по-силно усеща ударите на инфлацията върху фамилния бюджет. Когато приходите не стигат, а спестяванията свършат, идва ред на заемите. Така след покупката на ново жилище фамилията на Оля Кортанова търси проект Б, с цел да се оправи с наличния бюджет. „ Аз имам 2 заема – потребителски са и двата. Единият е 20 хиляди лева, а другият е 40 хиляди лева За ремонт ги използвахме парите ”, споделя дамата. За двата заема сега всеки месец Оля заплаща близо 1000 лева вноски към банката, само че към този момент има едно на разум поради упования растеж на лихвите. Затова занапред пресмята с какъв брой ще скочи вноската ѝ, в случай че заемите стартират да нарастват.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР