Нов проект по реурбанизация започва на територията на бившето летище

...
Нов проект по реурбанизация започва на територията на бившето летище
Коментари Харесай

Приказният Елиникон - като лъскав Дубай в сърцето на Атина

Нов план по реурбанизация стартира на територията на бившето летище на Атина. На голямата повърхност от 6 милиона квадратни метра се строят жилища, вили, небостъргачи, офиси, спортни уреди, търговски центрове, заведения за хранене, кафенета, казина, даже концертна зала и яхтено пристанище. Град в града – само че без коли, зелен и цифров. Целта е този самобитен град да тества и концепцията за 15-минутните градове, където всичко е на най-много 15 минути с велосипед или пешком, споделя “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ” (ФАЦ)

Историята на остарялото атинско летище

Миналото на откритата през 1938 година аерогара е изпълнено със събития: по време на немската окупация американците и британците бомбардират пистата дванадесет пъти. През 1970-те и 1980-те години летището и самолетите са били обект на няколко палестински терористични офанзиви, споделя ФАЦ. Недалеч стоят останките от Олимпийското населено място. Постепенно руините от някогашните спортни уреди се отстраняват.

В следвоенните години летището символизираше модернизацията на Гърция. През 2001 година обаче бе закрито и сменено с интернационалното летище " Елефтериос Венизелос ", което се намира на 25 км. от предходната аерогара.

Уникална опция за гръцката столица

Елиникон ще се трансформира в огромен квартал в южната част на Атина, който дава обещание огромно бъдеще. " Това е план, който ще промени цяла Гърция и образа на страната. Не забравяйте, че единствено допреди няколко години страната беше на практика банкрутирала ", споделя пред ФАЦ Одисеас Атанасиу, ръководител на управителния съвет на частната компания за развиване Lamda Development.

Това в действителност е неповторима опция. Терен в центъра на града, на брега на морето и наоколо до метро, ще бъде изпълнен с нов живот. Размерът също е голямо предизвикателство, заради което проектът за развиване е за интервал от над 20 години. Междувременно ще бъдат вложени не по-малко от 7 милиарда евро, прецизира ФАЦ.

Стартът наподобява е бил сполучлив. Всичките 170 жилището в 200-метровата кула " Ривиера " с нейните 50 етажа са продадени, оповестява Атанасиу - на най-високото равнище даже се продават за 32 000 евро на квадратен метър, а на 15-те най-високи етажа - за над 20 000 евро. Купувачите към този момент са платили една трета от сумите. Една четвърт от купувачите в влиятелния небостъргач на „ Ривиера “ са от чужбина, в това число швейцарци и скандинавци. Маркетинговата акция за задграничните купувачи даже още не е почнала, споделя Атанасиу пред ФАЦ: " Очакваме делът на задграничните купувачи да нарасне до 40-45% ".

Своеобразен Дубай в центъра на Атина?

Това, че Елиникон може да се трансформира в оазис за богати чужденци, е едно от опасенията - дребен Дубай в Атина, в който богатите живеят единствено през част от годината. Лукас Триантис, доцент по градско обмисляне в Солунския университет, не утвърждава плана в настоящия му тип по няколко аргументи. " Той не се вписва в атинския пейзаж ", споделя той за архитектурата, която има прекомерно малко гръцки черти и вместо това включва голям брой високи здания, написа ФАЦ.

Всъщност планът Елиникон е ориентиран най-вече към хора, които в Гърция се смятат за заможни или богати: Извън кулата " Ривиера " цените на квадратен метър варират сред 5500 и 12 500 евро. В други страни общественият бранш би претендирал избран дял обществени жилища в сходни планове, към 10 до двадесет %, споделя Триантис - само че не и в Атина.

От 2024 година нататък е планувано стотина жилището да се оферират на себестойност, т.е. без разноски за земя, а единствено за строителство. Атанасиу счита, че това ще разреши цените на квадратен метър да бъдат към 2500 евро. Въпреки това стоте по-евтини жилището съставляват единствено 6% от фонда на първия стадий от строителството и едвам 1,2% след завършването му. Така че те надали могат да бъдат гаранция за уравновесена обществена конструкция.

Вяра в дълготрайния триумф

Ръководителят на плана Атанасиу признава, че компанията му ще стартира да печели действителни доходи едвам от 2026 година нататък, защото чак тогава първичните капиталови разноски ще бъдат покрити. Компанията споделя, че ще строи нови жилища, чак когато 40% от тях бъдат авансово закупени. " Ако забележим някакви спънки, ще се забавим, вместо да рискуваме парите си.

Но Атанасиу твърдо има вяра в дълготрайния триумф. Елиникон ще замязя на " приказка " единствено след няколко години, написа ФАЦ. Новите здания ще се трансфорат в нова забележителност на Атина.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Тилос: дребният гръцки остров, който стана изцяло зелен

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР