Нов отдел Превенция и противодействие срещу изпирането на пари е

...
Нов отдел Превенция и противодействие срещу изпирането на пари е
Коментари Харесай

Спецзвено в НАП ще бори прането на пари

Нов отдел " Превенция и противопоставяне против изпирането на пари " е образуван в Национална агенция за приходите, оповестяват от приходната организация.

Спецзвеното във ведомството, ръководено от Румен Спецов, е основано в осъществяване на Закона за хазарта и Закона за ограниченията против изпирането на пари, съгласно които държавният контрол в региона на хазарта и обвързваните с него действия се реализира от изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите, изясняват от организацията.

Отделът е към дирекция " Надзор върху
хазарта и хазартните действия ".

С промените на Закона за
хазарта, обнародвани в " Държавен вестник ", брой 69 от 4 август 2020 година, законодателят вмени държавния контрол в региона на хазарта и обвързваните с него действия да се реализира от изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите, а Законът за ограниченията против изпирането на пари дефинира Национална агенция за приходите като контролен орган във връзка с уредниците на хазартни игри, получили лиценз за такива действия на територията на България, напомнят от приходната организация. В тази връзка от Национална агенция за приходите означават създаденото от тях Становище по използване на наредбите на законите за

ограниченията против изпирането на пари и за ограниченията против финансиране на тероризма от уредниците на
хазартни игри.

Припомня се още, че през януари 2020 година България разгласи завършването на първата си цялостна Национална оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм. Оценката се прави в сходство с методиката на Групата за финансови дейности против изпирането на пари (FATF) и Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа. От Национална агенция за приходите означават и Доклада за национална оценка на риска, анализиращ вътрешните и външни опасности от изпиране на пари и финансиране на тероризъм,

направен от непрекъснато настоящата междуведомствена работна група, в която вземат участие специалисти от Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ДАНС, КФН и други държавни ведомства.

Отбелязва се още признатия от междуведомствената работна група през февруари тази година отчет за актуализиране на Национална оценка на риска. Работната група извърши обзор на установените от Комитета MOVEYVAL недостатъци в превантивното законодателство против изпирането на пари и финансирането на тероризма и изготви план на промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари, посредством който да се отстранят тези недостатъци, означават от приходната организация.

Непрекъснатото развиване на заканите и уязвимостите в това отношение, постанова периодическата актуализация на Националната оценка на риска, се показва още в известието.

В резултат на признатия на 18 май 2022 година отчет за България, сега към страната ни се ползва “Процедура на засилен мониторинг ” на Комитета MONEYVAL.

Периодът на наблюдаване от страна на FATF завърши през юни тази година, когато България рапортува прогрес, след което FATF ще реши дали са налице учредения да включи страната ни в поддържан от нея лист на страни под засилен мониторинг (т.нар. " сив лист " на FATF), се напомня в известието.

От Национална агенция за приходите показват още, че всички жители и организации, които имат подозрения или информация за схеми за изпиране на пари и нередности в
хазарта, могат да подават сигнали на особено основания от приходната организация електронен адрес:.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР