Нов клас компютърна памет ще позволи незабавно стартиране на компютри

...
Нов клас компютърна памет ще позволи незабавно стартиране на компютри
Коментари Харесай

Бърза и енергонезависима UltraRAM ще съхранява информация 1000 години


Нов клас компютърна памет ще разреши неотложно пускане на компютри и други устройства
(снимка: ULTRARAM Memory / YouTube)

Новосъздаден стартъп ще комерсиализира разработка на универсална памет, която е по-бърза от RAM и може да съхранява данни без зареждане, сходно на флаш паметта. Иновативната памет UltraRAM ще разреши незабавно включване на компютърни устройства и изкуствен интелект.

Учени от английските университети Ланкастър и Уоруик записаха команията Quinas Technology при започване на февруари 2023 година Името Quinas е композиция от думите „ квантов ” и „ индиев арсенид ”, отбелязва eeNews Europe.
още по темата
Паметта UltraRAM работи за сметка на резултата на тунелиране на електрони през преграда в клетката на паметта и назад, а индиевият арсенид се употребява като един от главните материали.

Първите научни публикации за UltraRAM се появиха в сп. Nature през 2019 година Преди година беше основан работещ първообраз на новата памет в лаборатория на Университета на Уоруик, с цел да се удостовери нейната продуктивност. След като технологията узря за комерсиализация, беше учредена и компания, която може да я изведе на пазара.

Пари от вложители и държавни стратегии ще се влеят в създаване и възстановяване на UltraRAM паметта. Това явно ще форсира появяването както на предсерийни, по този начин и на всеобщи модели, макар че няма да стане от през днешния ден за на следващия ден.



И въпреки всичко паметта UltraRAM е евентуално способна един ден да заеме ниша сред оперативната и енергонезависимата памет. Подобни чипове ще съхраняват информация до 1000 години и ще употребяват 100 пъти по-малко сила за пренаписване на всеки обичай от DRAM и 1000 пъти по-малко от NAND.

Издръжливостта на UltraRAM също ще бъде по-висока от тази на NAND – най-малко 10 милиона цикъла на заличаване. С появяването на Quinas Technology тази памет е една стъпка по-близо до серийното произвеждане.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР