Нов и модерен дизайн. Удобно обслужване. Използване на съвременни технологии

...
Нов и модерен дизайн. Удобно обслужване. Използване на съвременни технологии
Коментари Харесай

Цените за наем на складови площи са между 2 и 5 евро на квадратен метър

Нов и съвременен дизайн. Удобно обслужване. Използване на модерни технологии и материали. Височина от 8 до 12 метра, която дава опция за предпазване на артикули с ексцентрични и огромни размери. Така наподобяват желаните от наематели и притежатели складови пространства от клас А.

" Всички тези хранилища са построени с нови софтуерни материали или от термопанели с дебелина от 10 до 15 см, оборудвани са със системи, осигуряващи сигурността на постройките и стоките. Разполагат с комфортни рампи на кота нула и с рампи, които имат опцията да се настройват според от транспортните средства ", обобщава Симеон Митев - притежател на БГСКЛАД.

Част от преимуществата на складовите площи от клас А са също огромните товарни порти, снабдени с топлозадържащи пердета, както и инсталираните слънчеви панели. И още: " Налице са обособени места за канцеларии на чиновниците, оборудвани с интернет и телефонни линии, и най-важното - жива защита и видеонаблюдение ", прецизира Митев.
Симеон Митев - притежател на БГСКЛАД Търсенето
Това са характерностите на " идеалния склад ", само че какви са действителностите. Факт е, че пандемията от ковид не подмина и бранша на промишлените парцели. След първичната застоялост във всички сектори стартира преструктуриране на потребностите на наемателите. Засегнатите бизнеси се свиха, а тези, които се развиха - логистични компании, интернет магазини, усилиха доста наемните площи, разяснява Ива Балджиева от БГСКЛАД - София.
Реклама
Пазарът на индустриални площи се въздейства от нарасналите разноски за покупка на земя, неналичието на подобаващи имоти за градеж в градска среда и възходящата цена на строителството. Скоростта на обработка на товарите, намалените експлоатационни разноски, опцията за проследимост и предвидимост изрично обърнаха търсенето към модерните бази макар доста по-високата наемна цена. Времето на порутените и неугледни хранилища отмина, обобщава Ненчо Кънев от БГСКЛАД - София.

" Пандемията отрезви малко хората и те започнаха да гледат " от всички ъгли на масата " и, както се споделя, " да влизат в обувките и на вложителите ". Много клиенти премислиха метода си на работа. Около 20 до 30 % от последователите на пространства от клас А започнаха да търсят хранилища от клас В, само че със повишени условия. Тези хранилища са на по-ниска цена, само че пък са търпими за работа за доста компании. Те са по-ниски - 6-8 метра, единствено на кота нула, като площ са до 500 кв.м и не се нуждаят от противопожарни спринклерни системи ", споделя Симеон Митев.
В началото на 2022 година
През първото тримесечие на тази година, както и през 2021, при наемите на складови площи се следи търсене и покупко-продажби основно в диапазона от 200 до 800 кв.м. Като брой обаче покупко-продажбите за първите три месеца на годината са с 20 % повече в съпоставяне със същия интервал на предходните две години, прецизира Симеон Митев.

Според него търсенията на складови площи с квадратури над 1000 кв.м са малцина. " Освен това поръчките бяха направени основно с проучвателна цел от наемателите - с цел да уточняват дали изискванията все още са по-добри и с тази информация за пазара да се опитат да въздействат за намаление на цените при договаряния с наемодателите. Реализираха се покупко-продажби главно в клас В за прилични пространства с добра локация. Имаше малко изключения - професионално построени хранилища от клас А, ситуирани на добра логистична позиция, които си държаха цените, без значение че не бяха в София, а в Пловдив, Варна и Стара Загора ", разяснява Митев.
Реклама
Анализът на БГСКЛАД демонстрира, че при сделките се следи интерес най-много към обезценените парцели. " Търсят се основно парцели за покупка на цени, които подсигуряват сред 7 до 9 години възвращаемост. На другия полюс са доста високо оферирани парцели от притежатели, повлияли се от по-голямото нарастване на цените при жилищата. Кривите при повишението на цените на жилищата и индустриалните парцели обаче не са успоредни - при индустриалните парцели нарастването е доста по-плавно спрямо ускорението при жилищата ", акцентира Симеон Митев.
Строителство
През 2021 година доминира строителството на индустриални парцели по поръчка - такива са 85% от случаите, регистрира разбор на БГСКЛАД. Останалите 15% се падат на строителство и довършителни работи на планове, строени за отдаване чартърен. " Много от вложителите замразиха своите планове и започнаха да търсят професионални консултанти, с цел да намерят най-хубавите разновидности и благоприятни условия за бъдещето строителство на обекти, които дават отговор на оптимално нарасналите условия на новите наемодатели, свързани и с коронавирус ограниченията ", изяснява Симеон Митев.

В София се чакат нови планове за към 400 хиляди кв.м, които ще бъдат разпределени относително отмерено сред площи, предопределени за наем, и такива, които ще се употребяват за лични потребности. Новите индустриални площи са съсредоточени най-вече в извънградските региони към Божурище и Елин Пелин.
Цени
За страната главните цени за наем на складови площи са 2-3.5 евро на кв.м, за София 2.5-4.5 евро на кв.м. През първото тримесечие на тази година по-голяма част от покупко-продажбите се вършат на равнища, близки до 5-5.50 евро на кв.м. Става въпрос за хранилища към София и в чудесно качество клас А, прецизира Симеон Митев. Той обаче дава образец с Ихтиман - дребен град наоколо до столицата, където се е стигнало до високи цени от 5 евро на кв.м за складови площи от клас В. Обяснението е в това, че са налице " всички условия за индустриално произвеждане, депозиране и най значимото - жп достъп ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Гласът на Капитал 3 Политика 1 Политика 2 Гласът на Капитал 3 Гласът на Капитал 1 Политика 2 Отбрана Реклама Очаквания
Радослав Конов от БГСКЛАД - София, чака плавният и постоянен растеж на осъществените покупко-продажби през 2021 година да продължи и през 2022 година Растящите цени на горива, електрическа енергия и природен газ е допустимо да доведат до спад и редуциране на производството в България за сметка на вноса. А това ще докара до ново повишаване в търсенето на складови за сметка на индустриални площи, предвижда той.

" Пазарът на складови площи през тази година ще се задържи на същите равнища при приблизително огромните парцели, а динамичност се чака при по-големите планове от клас А. Очаква се и построяването на нови и огромни логистични площи ", обобщава Симеон Митев.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР