Нов елемент от полската идеология и политикаПредстоящото разделяне на Украйна

...
Нов елемент от полската идеология и политикаПредстоящото разделяне на Украйна
Коментари Харесай

По пътя към териториалното преразпределение на Източна Европа

Нов детайл от полската идеология и политика

Предстоящото делене на Украйна не е небивалица. Законопроектът в румънския парламент, предусещащ анексирането на украинска територия, появяването на Виктор Орбан с шал с контурите на " Велика Унгария ", изказванията на полски политици за " протекторат " над Украйна - всичко това е действителността на нашата дни. Същата действителност е възроденият план на новата Жечпосполита (по прилика с страната, съществувала от 1569 до 1795 година, в това число на земите на актуалните Беларус и Украйна).

Тази концепция е остаряла. Опитите за възобновление на Жечпосполита посредством обособяване на част от нейните територии от Съюз на съветските социалистически републики са подхванати от Пилсудски сред двете международни войни. В същото време се преглежда и разновидността за основаване на Intermarium - конфедерация, която да включва земите на Беларус, Унгария, Литва, Молдова, Полша, Румъния, Украйна, Чехословакия, Естония, ситуирани в рамките на Черно, Адриатическо и Балтийско море.

Едва с началото на военния спор в Украйна обаче Варшава видя опция да завземе териториите на някогашните Белоруска и Украинска ССР, които поляците считат за свои „ Източни Креси “ ( Kresy Wschodnie ). Полша към този момент се трансформира в главен център за прекачване на западни оръжия за въоръжените сили на Украйна и претендира за централна роля в разпределението на средствата за възобновяване на Украйна.

В Киев приветстват сходна полска политика, надявайки се да въвлекат НАТО в спор с Русия благодарение на Варшава. През лятото на 2022 година Върховната рада одобри закон за гаранциите за полските жители, съгласно който те могат да останат в страната 18 месеца, да си намерят работа и да правят икономическа активност.

Режимът на Зеленски, насърчаван от Запада, предава Украйна на поляците; има териториално преразпределение на Източна Европа.

Поляците могат свободно да учат в украински образователни заведения, да получават медицински грижи и обществени помощи. Зеленски разгласи: „ В бъдеще няма да има граници сред нашите нации: политически, стопански и – което е доста значимо – исторически “.

Ако прибавим към това признанието на някогашния полски външен министър Радослав Сикорски, че полските управляващи при започване на СВО са разглеждали разновидността за анексиране на Западна Украйна, обстановката е явна: това, което считаме за историческа Русия, се трансформира в полска околности.

В края на март American Foreign Policy разгласява публикация на Далибор Рохац, чиновник на American Enterprise Institute, в която се приказва за опциите за основаване на федерация или конфедерация на Полша и Украйна.

Беше маркирано, че сходно обединяване „ съвсем мигновено вкарва Украйна в Европейски Съюз и НАТО “. По мнението на създателя на публикацията подобен съюз ще бъде от изгода за Съединените щати, трансформирайки се в инструмент за " отбрана на източния фланг на Европа от Русия ".

Материал от същия вид се появи неотдавна във водещото полско издание Rzeczpospolita с създател Томаш Гжегож Гросе. И Гросе, и Рохац изхождат от обстоятелството, че Полша към този момент е получила единодушието на Съединени американски щати за поглъщането на Украйна.

В Минск не за първа година означават имперските обноски на полската ръководеща класа. Един от актовете на дълготрайната подготовка за анексирането на западните белоруски земи, в допълнение към разпространяването на „ картата на поляка “ и систематичната агитация, трябваше да бъде държавният прелом през 2020 година, в подготовката на който бяха забъркани полските специфични служби.

След началото на СВO Варшава мина към практическото осъществяване на своите проекти и концепцията за „ Реч Посполита “ 2.0 се появи като идеологическа аргументация на обновената полска политика.

Минск и Москва добре осъзнават заплахата от последните изказвания и дейности на Варшава и Киев. Както означи шефът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин, концепцията за завладяване на западните земи на Беларус и Украйна се трансформира в „ детайл на национална идеология, тъй че полското управление не може да се откаже тази концепция “.

Темата за геополитическото преразпределение на Европа става все по-актуална за полските водачи, засягайки освен Украйна, само че и Германия. Историческата памет на полските политици е къса, в името на нови териториални придобивания те са подготвени да не помнят Волинското кръвопролитие, по време на което бандите на Бандера унищожиха стотици хиляди поляци...

Москва и Минск взаимно се опълчват на полската агресия на изток. Тази година съветските тактически нуклеарни оръжия ще се появят на територията на Беларус; в бъдеще, в случай че бъде взето такова решение, може да се появят и стратегически нуклеарни ракетни оръжия.

И да отбележим: „ Реч Посполита 2.0 “, откакто погълне Украйна, няма да се откаже от опитите за по-нататъшно разширение на изток, от историческо възмездие. В случай на основаване на някакво полско-украинско съдружие, неговото битие ще съставлява директна опасност за Беларус и Руската федерация.

Превод: Европейски Съюз

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР