Нов договор за доставката на руски системи за противоракетна отбрана

...
Нов договор за доставката на руски системи за противоракетна отбрана
Коментари Харесай

Напук на САЩ: Турция купува нов руски оръжеен комплекс S-400

Нов контракт за доставката на съветски системи за противоракетна защита S-400 са напът да подпишат Турция и Русия. Това съобщи изпълнителният шеф на " Рособоронэкспорт " Александър Михеев, представен от организация ТАСС.

" Консултациите са на заключителен стадий. Скоро ще формализираме контракт с нашите сътрудници ", сподели Михеев.

Преговори по този въпрос бяха извършени на интернационалното ревю за отбранителна промишленост IDEF 2021, извършено в Турция този месец, сподели той.

Москва и Анкара подписаха съглашение през 2017 година за доставката на системата за противовъздушна защита S-400 на Турция, като по този метод тя стана първата членка на НАТО, закупила ракетната система за противовъздушна защита от Русия.

Покупката на S-400 през 2019 година обтегна връзките на Турция със Съединени американски щати и съдружниците от НАТО заради опасения, че системите не са съвместими с защитата на алианса и могат да застрашат американските изтребители F-35. По тази причина Турция беше изключена от програмата за супер джетовете и не получи полагащите ѝ се два самолета, които беше заплатила.



Твърди се, че мобилният оръжеен комплекс S-400 може както през деня, по този начин и нощем да прихваща всевъзможни летящи цели в границите на радиус от 400 километра и на височина до 30 километра. С други думи: системата може да поразява както балистични ракети, по този начин и ниско летящи дрони и даже невидимите за радарите американски самолети F-22 и F-35.

През юни турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е споделил на президента на Съединени американски щати Джо Байдън на първата им среща, че Турция няма да промени позицията си във връзка с към този момент закупените S-400.

В отговор почитан американски посланик през юли отвърна, че Байдън се ангажира да резервира глобите против Турция според Закона за противопоставяне на съперниците на Америка посредством наказания (CAATSA) за закупуване на системите и ще наложи спомагателни наказания в случай че Анкара се контракти за спомагателни с Москва.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР