Нов ден, ново развитие по темата с индексацията на мобилните

...
Нов ден, ново развитие по темата с индексацията на мобилните
Коментари Харесай

„Да не ви е бащиния?“: Шефът на КЗП понесе остри политически критики заради действията си

Нов ден, ново развиване по тематиката с индексацията на мобилните услуги. 24 часа след формалното известие, че и третият телеком оператор – А1 – ще актуализира цените нагоре в отговор на високата инфлация народните представители поеха топката в своето поле и потеглиха в офанзива. Междувременно ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев стана обект на яростни и колоритни рецензии поради (без)действията си през последни години.
Прекратяване на контракт без неустойки
В сряда следобяд група депутати от редиците на „ Продължава смяната – Демократична България “ лансираха специфичен законопроект, роден от проблема към индексацията на абонаментните такси. Такава се прави за трета поредна година, като дебатът се върти към нуждата от балансиране на другояче законната уговорка в Общите условия на операторите и нуждата на потребителите да се дадат повече права и опция за реакция.

В опит да задължат търговците да създадат това, депутатите от ПП-ДБ внасят законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните известия, който планува:

Ако мобилен оператор покачва цената, може да прекратиш контракта си без неустойки. “

Според тях всяко едностранно спуснато повишение на цената от страна на мобилните оператори е съображение жителите и компаниите да прекратят контракта си без неустойки. В известие до медиите те изясняват, че това право няма да важи единствено в случаи на индексация поради инфлацията, само че при „ скритите условия “.

„ Промяната ще ускори конкуренцията сред мобилните оператори и ще даде опция на хората да имат повече избор да вземат решение при кого и по кое време да отидат “, разяснява Мартин Димитров, който е един от вносителите.

Законопроектът занапред следва да бъде импортиран, като депутатите дават поръчка за още законови промени – по линия на регулаторите, които от години търпят остри рецензии, че неглижират разнообразни нередности и позволяват деформиране на пазара.

Това не е ориентирано против един или различен бизнес, а цели да сътвори условия бизнесът да се развива по естествен метод, тъй че обществото да има изгода, а освен някой да осъществя облага поради това, че има добър политически тил, да вземем за пример “, разяснява Ивайло Мирчев.

Темата за активността на регулаторите още веднъж излезе на дневен ред, в това число около противоречивото придобиване на „ Булсатком “ от притежателя на Vivacom, United Group. И в случай че там на прицел е Комисията за защита на конкуренцията, по линия на индексацията прожекторите осветиха Комисията за отбрана на потребителите. Третото следващо нарастване от страна на операторите съумя да нагнети напрежение освен по съответния проблем, само че и да освети протичащото се зад вратите на регулатора.
„ Комисията не ви е бащиния “
На съвещание на комисия в Народното събрание в сряда бе изслушан ръководителят на КЗП Стоил Алипиев. Заобиколен от двете си страни от заместниците си Ангел Джалев и Константин Арабаджиев, той показа с депутатите мнение по тематиката за индексацията от името на регулатора, с което обаче сътрудниците му, както настояват те, не са били осведомени авансово.

Джалев и Арабаджиев, които към този момент са повдигали въпроса за неразбирателството между тях, използваха опцията още веднъж да извърнат внимание на дейностите да ръководителя. Според тях най-малкото липсва екипност в другояче груповия орган. „ Не разбирам за какво господин Алипиев държи всичко да опира до него, това не е в духа на един колегиален орган “, акцентира Ангел Джалев. Народните представители също разкритикуваха дейностите на регулатора в лицето на неговия ръководител. Напомняйки, че „ комисията не ви е бащиния “, Румен Гечев от Българска социалистическа партия „ най-приятелски “ нахока Алипиев да „ седне в един ъгъл и да си намерения “.
Прочетете още„ Безспорно неравноправна “: Клаузата за индексация на телекомите върви към промяна„ Изкривяването “ на телеком пазара: Могат ли виртуалните оператори да решат казуса?Денков привиква мобилните оператори поради индексациятаТелекомите са (донякъде) склонни да договарят за индексацията
Ангел Джалев добави, че не споделя нито едноличния метод на ръководителя, нито „ част от написаното “. И прикани, че
КЗП би трябвало да си свърши работата
Темата за индексацията на мобилните услуги излиза на дневен ред за трета поредна година. Клаузата, на която операторите се базират, с цел да дигат цените си в отговор на високата инфлация, съществува от дълго време в Общите условия към договорите. Тя обаче бе задействана през 2022 година, когато цената на живота скочи на фона на икономическите турбуленции.

Една от главните рецензии към КЗП е, че регулаторът си е затворил очите за неравноправния темперамент на въпросната уговорка. От страна на депутатите се чуха намеци, че „ това не е комисия за отбрана на потребителите, а комисия за отбрана на нещо друго “ и че работи по-скоро в интерес на операторите.

В отговор от КЗП припомниха, че при първата индексация са заседавали по тематиката, като тогава обаче на фокус бе различен проблем – предлагането от страна на бизнеса да вдигне цените с инфлацията за предходните две години с претекста, че това щяло да предотврати скок през идната година с към този момент много по-високата инфлация за 2022 година Регулаторът заседава и съобщи, че клаузата сама по себе си е законна, само че индексация с инфлацията за две години не може да се прави.

През идната и в този момент през тази година операторите още веднъж оповестиха индексиране на цените. Андреана Атанасова от браншовата Асоциация на софтуерните промишлености (АТИ) отбрани законността на клаузата, като още веднъж подсети, че тя е в унисон с европейските наставления и че на същия принцип таксите си актуализират и в доста други страни членки на Европейски Съюз.

На рецензията от страна на омбудсмана Диана Ковачева, че се употребява Индексът на потребителските цени, отразяващ динамичността на кошница от артикули и услуги – като облекло и развлечения – които нямат общо с разноските на телекомите, Андреана Атанасова отвърна, че секторът няма по какъв начин да си измисли свои параметри.

Това е статистиката на Национален статистически институт. От позиция индексацията е ясна и транспарантна – взимаме статистика, направена от народен орган. “

Жанет Захариева от Vivacom посочи стратегическата функционалност на телеком промишлеността за стопанската система, като подсети, че без нея нямаше по какъв начин да се случи повсеместната работа от у дома по време на пандемията. Посочи още, че неколкократните растежи в трафика на данни по това време са били сполучливо поети от мрежите с помощта на огромните вложения, които телекомите са правели преди този момент (по няколкостотин милиона всяка година). С тях отвърна и на рецензиите, че операторите се възползват от държавна поддръжка, в това число посредством понижаване на лицензионните такси за радиочестоти за 5G – по думите ѝ тези отстъпки си имат предистория.

Операторите, които предходната седмица посредством АТИ изпратиха писмо до КЗП, в което опазиха клаузата за индексацията, само че и подсказаха, че са подготвени на договаряния, в този момент още веднъж приканиха за колаборация.

„ Призовавам ви да създадем рационалното, с цел да се стигне до уравновесен метод “, разяснява Андреана Атанасова и непосредствено съобщи готовността на операторите „ да бъдем поканени на договаряния, което ще е в интерес и на потребителите, и на всички “.

За „ мек “ метод приказва и Стоил Алипиев. На въпроса дали и по кое време КЗП най-сетне ще излезе с решение за това равноправна ли или не клаузата, от него въпреки всичко бе изтръгнато дълго чаканото самопризнание, че:

Да, на официално съображение е неравноправна, тъй като липсва взаимност “.

По думите му следва да бъде свикано съвещание, на което да се разиска и разгласи клаузата като неравноправна. Каза, че се бави, тъй като към момента написа претекстовете си – със същите възнамерява да внесе както отчет в комисията, по този начин и да употребява за възможен групов иск против телекомите, в случай че в това време не се контракти редакция на Общите условия.

А по всичко проличава, че телекомите също са склонни на отстъпки. Андреана Атанасова от АТИ посочи, че „ сме потвърдили, че сме много кооперативни “. А от А1 изпревариха груповата развръзка и към този момент дадоха обещание, че от следващата година ще създадат допустимо разтрогването на контракти без неустойки.

Мобилните оператори са поискали диалози с нас. Ако не реализираме на тези договаряния смяна на клаузата, която да е в интерес на потребителите, аз импортирам отчета и отиваме на съд “, сподели Стоил Алипиев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР