Нов анализ на радарни изображения, получени преди повече от три

...
Нов анализ на радарни изображения, получени преди повече от три
Коментари Харесай

Изследване разкрива динамична вулканична активност на Венера

Нов разбор на радарни изображения, получени преди повече от три десетилетия, дават доказателства за вулканична активност на планетата Венера , съобщи Ройтерс.

Снимки, направени от галактическия уред " Магелан " на НАСА, са посочили, че вулканичен отвор с ширина към 1,6 километра става по-голям и трансформира формата си в продължение на осем месеца през 1991 г. 

Отворът се намира на Маат Монс - най-високият вулкан на Венера и втората по височина планина там. Той се издига на девет километра.
Снимка от февруари 1991 година демонстрира, че отворът е кръговиден и покрива повърхност от към 2,6 квадратни километра. На изображение от октомври 1991 година той към този момент е с неправилна форма и се простира на 3,9 квадратни километра.

Това, което несъмнено можем да покажем, е, че отворът е станал по-голям и е трансформирал формата си от конусовидна до плоска, изяснява Робърт Херик от университета на Аляска и водещ създател на изследването, оповестено в списание " Сайънс ". 

" Нашето пояснение е, че има нов приток на магма в камера под отвора и това води до формиране на по-широка, неправилна калдера (вулканично образувание, получено при сриване на кратера във вътрешността в самия него) ", добавя специалистът. Според него към момента е имало интензивно езеро от лава, когато е направено второто изображение.

Отворът се намира от северната страна, тъкмо до централния връх на Маат Монс .

— CNN (@CNN)

" Въпреки че е допустимо сриването да не е било обвързвано с дейна вулканична активност, на Земята подобен огромен срив нормално се свързва с някакъв тип придвижване на магма и по тази причина считаме, че евентуално казусът е сходен ", споделя Скот Хенсли от НАСА, съавтор на проучването.
Венера е покрита с кратери, вулкани, планини и равнини от лава. Космическият уред " Магелан " снима елементи от планетата в интервала сред 1990 и 1992 г. 

— Dr Becky Smethurst (@drbecky_)

Напредъкът в компютърните технологии улесни анализите на тези данни в последните години.
Новите открития допускат, че на Венера има изригвания на всеки няколко месеца, сходно на някои вулкани на Земята като такива на Хаваите, Канарските острови и Исландия , споделя Херик.

Друго изследване, оповестено през 2020 година, разпознава 37 вулканични структури, явно дейни през последните 2 милиона до 3 милиона години, напомня Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР