Нотариусите ще действат съвместно с КАТ при сделки с коли,

...
Нотариусите ще действат съвместно с КАТ при сделки с коли,
Коментари Харесай

Нотариуси ще секват измамите при прехвърлянето на коли

Нотариусите ще работят взаимно с КАТ при покупко-продажби с коли, а купувачи и продавачи ще бъдат съществено облекчени с документите.
Регистрацията на кола към този момент става, без да има потребност договорът за покупка да се носи в КАТ. Данните за покупко-продажбите от през вчерашния ден се обменят по електронен път сред Министерство на вътрешните работи и нотариусите, оповестиха от Нотариалната камара. Целта е да се в профил опцията за измами при прехвърлянето на коли.

Чрез новата система Министерство на вътрешните работи ще получава информация за всички покупко-продажби с транспортни средства, а нотариусите ще имат достъп до системата. Така те ще получават данни за автомобила и притежателя му и ще могат да открият дали са платени налозите на колата, дали е подписана застраховка "Гражданска отговорност " и дали е преминат годишен механически обзор.

Електронният продан на информация сред двете институции беше регламентиран в Закона за придвижване по пътищата през декември 2017 година Тогава началникът на Пътна полиция Бойко Рановски изясни, че купувачът на транспортно средство в България ще има период от един месец, с цел да записва транспортното средство, напомня "24 часа ". Това важи и за български жители, които купуват кола от Европа. Ако срокът не се съблюдава, ще се постанова санкция.

След санкцията ще има още един месец, с цел да се записва автомобилът. Ако и тогава това не бъде изпълнено, ще следва служебно преустановяване на регистрацията и колата няма да може да се движи.

Досега при продажба на кола сред двама души остарелият и новият притежател удостоверяваха промяната на собствеността. След това трябваше пред КАТ да се показват куп документи, с цел да се вземе нов ваучър.

С смяната документите ще се дават в КАТ по длъжностен път, а водачът ще може да получи непосредствено подготвен ваучър.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР