Нощта на 21 срещу 22 декември е най-дългата нощ в

...
Нощта на 21 срещу 22 декември е най-дългата нощ в
Коментари Харесай

Нощта на 21 срещу 22 декември: Ще видим ли Витлеемската звезда?

Нощта на 21 против 22 декември е най-дългата нощ в Северното полукълбо. Според поверията това е моментът, в който светлината стартира още веднъж да печели превъзходство над тъмнината.

Тази година обаче най-дългата нощ е специфична и по още един мотив - за първи път от четири века насам планетите Юпитер и Сатурн ще са толкоз близо една до друга, че ще наподобяват като " двойна планета " - съвпад, който доста от хората дефинираха за " Витлеем ската звезда ".

" Звездата е това нещо, което Бог употребява, с цел да ни дава някакви знаци. Всеки ще види нещо друго – по този начин е и в библейския текст – пастирите, които са на поляната и пазят стадата си - при тях идва ангел Господен и им споделя: " Роди ви се цар и така нататък ", те чуват божествените химни и отиват; животните виждат образно, тъй като те са в яслите; мъдреците пък виждат звезда та ", споделя доцент доктор Ивайло Найденов – декан на Богословския факултет на СУ.

" Всеки от нас ще види нещо друго според от това какви духовни очи има, какви са неговите връзки и връзки с Бога. Едни ще бъдат пастири, други ще бъдат мъдреци, трети ще бъдат като животните – може да има и Иродовци, които просто няма да видят ", показва още той.

И добавя: " Ние индивидите може да заложим в тази звезда нашето си обръщение. Това би било доста красиво, тъй като имаме потребност и от вяра, и от обич, тъй като имаме потребност и от топлота и от светлина, изключително пък тази година ".

Освен религията и науката изследва мистиката към Витлеем ската звезда и поличбата, която тя носи.

" Можем единствено да забележим какви феномени са се случвали към времето, когато се допуска, че е бил роден Иисус, само че не можем да кажем тъкмо кое събитие е оповестено и се е имало поради в миналото под Витлееемска звезда ", споделя Пенчо Маркишки от Института по астрономия към Българска академия на науките.

" Има разнообразни версии. Според някои това е комета и нерядко я изрисуват като такава, т.е. като звезда с опашка. Това обаче е едната версия. Може също по този начин да е било съединяване на ярки планети, т.е. очевидно доближаване на ярки планети като да кажем Венера и Юпитер ", споделя още той.

И учените, и вярващите ни подканват да гледаме към небето с любознание и вяра. Там, където Витлеем ската звезда бележи началото на новия и по-добър живот, добавя още " Нова ТВ ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР