Носенето на маски като мярка за овладяване на пандемията от

...
Носенето на маски като мярка за овладяване на пандемията от
Коментари Харесай

Важно! От 1 април въвеждат нова промяна в носенето на маски

Носенето на маски като мярка за преодоляване на пандемията от ковид отпада от 1 април - планува импортираният от Продължаваме промяната план за смяна в Закона за здравето, който се чака да се гласоподава през днешния ден на съвещание на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание. Това изясни ръководителят на комисията Антон Тонев на влизане в съвещанието.
Той разясни, че измененията за отпадане на епидемиологичната конюнктура влизат в действие след гласоподаване в Народното събрание на второ четене, което се чака да е първата седмица на април. Промените влизат в действие със задната дата от 1 април и ще дадат благоприятни условия на Министерство на здравеопазването и представители на изпълнителната власт и РЗИ да вкарват районни ограничения при потребност - лятото, есента, в случай че има данни че има нова вълна, сподели той.
По думите му по този начин няма да се влиза още веднъж в изключителни положения и да се постанова затваряне на бизнеса и страната. В дупката до приемане на законопроекта - към седмица - няма да има потребност от носене на маски. Тонев обаче добави, че на лекарите ще се предложи да съблюдават още ограниченията, защото при 1500 заболели дневно няма по какъв начин за един ден да се реши да се смъкна напълно отбраната. Дали ще има или няма да има ограничения - ще зависи от изпълнителната власт, те ще се вкарват ситуационно, по-скоро на районно равнище и няма да има потребност от нова национална акция при повишаване на заразяването, добави Антон Тонев.
В законопроекта не съществуват "задължителни маски " - това е една от формите за преодоляване на пандемията, безапелационен бе той.
"Единственият риск остава натоварването на здравната система, по тази причина би трябвало да стоят принадлежности, посредством които да не се основава всякога тежка организация през Народно събрание, а да е обезпечен законово ", уточни Тонев.
Относно отпадане на зеления документ - няма да има ограничение в достъпа до търговски обекти и заведения, какъвто беше зеленият документ. В законопроекта не попада въвеждане на стеснен достъп, уточни ръководителят на Комисията.
Парите за медиците на първа линия остават за още три месеца, законопроектът го планува, без да има потребност от нова корекция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР