Носът се запушва от възпаление на лигавицата на носа и

...
Носът се запушва от възпаление на лигавицата на носа и
Коментари Харесай

Ако ви е запушен носът: Моментален метод за отпушване – става за 20 секунди и без капки или лекарства

Носът се запушва от инфектиране на лигавицата на носа и синусите. Неприятно е, даже мъчително, човек единствено подсмърча, секне се и все не му стига мирис. Причинява се от простуда, грип, сезонни алергии или нездравословни бактерии.
Има метод обаче носът да се прочисти без издухване. Номерът е доста елементарен. Някои експерти по уши-нос-гърло го предлагат на пациенти със задръстени синуси, защото при него няма потребност от капки или медикаменти.
Как се прави
1. Поставете езика върху горното небце и ритмично го притискайте с него.

2. Сложете палец сред веждите и натискайте.
3. Задръжте натиска към 20 секунди, без да отпускате езика.
4. Синусите ви ще стартират да текат.
Защо става по този начин
Синусите са кухини в лицевата част черепа. Свързани са един с различен и повърхността им е покрита със слуз и слузеста тъкан. Косттите към тях обаче са ненапълно гъвкави и с масаж се раздвижват тъй че да оказват помощ за пречистване на насъбраната в тях течност.

Като притискате с пръст сред веждите, вие оказвате напън върху извивките на челната кост. Този напън се предава на намиращите се откъм гърба решетъчна и клиновидна кост.
Натискът на езика върху небцето пък се предава на максиалната кост на горната челюст и на ралника в носната бариера. Той свързва носните пасажи с устата и се допира до хрущялите на носа. Натискът го кара да се клати назад-напред. Той предава придвижването и на другите лицеви кости. Те те на собствен ред изтласкват течността от синусите към носа и гърлото.
Номерът има мощен резултат при хора с огромна костна гъвкавост. Ако обаче синусовите мембрани са доста възпалени, прочистването им от слуз няма да е елементарно. Нужно е да го подпомогнете.
Но би трябвало да знаете, че слузта и подуването на носната лигавица не постоянно са нещо неприятно. по тях полепват аерозолни замърсители, които биха ви отровили. А като си духате носа по-силно от нужното, единствено го дразните и той се подува още повече. Слузта играе по-малка роля за запушването му.

1. Солен разтвор
Може да си извършите солен разтвор и да го впръскате в ноздрите. Нужни са ви 2 ч.л. морска сол и чаша вода. Загрейте я, до момента в който солта се разтвори, оставете я да изстине и я прелейте в меко шише. Срежете връхчето на капачката му, с цел да се отвори дупчица като при шишетата с миещ препарат, и стиснете леко шишето, с цел да впръснете разтвора в ноздрите.
2. Вдишвайте пара
Най-бързият метод за облекчение на носа е да си вземете парещ душ. Парата отваря и изцежда синусите. Може да сипете евкалиптово или ментово масло в чиния гореща вода и да вдишвате парите им, надвесени над нея. Спете в стая с овлажнител на въздуха.

3. Топъл компрес
Намокрете забрадка с топла вода и а поставете върху челото, носа и горната част на бузите.
4. Горещ чай
Зеленият чай съдържа флавоноиди, които работят срещу възпалението. Вдишвайте парата от чашата. За да усилите действието му, прибавете мед, мента и лимон.
Инфо: 24zdrave.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР