Норвежкият държавник, с опит в международните организации, Стейн Рингер отбелязва,

...
Норвежкият държавник, с опит в международните организации, Стейн Рингер отбелязва,
Коментари Харесай

Смъртта на либералния ред

Норвежкият общественик, с опит в интернационалните организации, Стейн Рингер отбелязва, че “днес изключителността на американската народна власт се дефинира от една дисфункционална във всяко едно отношение система, която не подсигурява публичния контракт и лоялността. Оргията на безконтролността ни докара до това, капитализма да изпадне в рецесия. Парите имат интензивно въздействие върху политиката и подкопават основите на самата народна власт. Американската политика към този момент не зависи от силата на междинния гласоподавател, в случай че в миналото тя изобщо е зависела от него… Американските политици са наясно, че са затънали в честен крах, само че не могат да създадат нищо ”.

Тръмп е отражение на нефункционалността на американската система. Той е американският Горбачов, който стартира “перестройката ” в несъответстващо време. Той се пробва с палиативни средства да поддържа националната страна, само че заболяването е толкоз сериозна, че без радикални ограничения нищо няма да стане.

Ситуацията се популяризира и в Европа. Характерно е, че в някои незападните системи, които употребяват рецептите на либерализма, като да вземем за пример в Латинска Америка или Югоизточна Азия, сходно паническо въодушевление няма. Вероятно, повода се корени в разликата в цивилизациите. Френският мъдрец Люсиен Голдман разсъждава за това още през 1955 година: “В западната просвета, нито в пространството, нито в общността на индивида няма открити правила, няма посока, която би могла да бъде водеща за неговите дейности ” – написа той. А либерализмът, според своята природа, продължава механично да “освобождава ” индивида от всички ограничавания като прослойка, вяра, семейство и така нататък Кризата на Запада по този път е неизбежна. Мощният напредък на популистките придвижвания, протекционизма, консерватизма – това е естествения инстинкт за самозапазване на народите. Сътресенията, претърпяни от Запада, са вътрешно присъщи за този западен план. А идеологическата пустош, която Западът изпитва, неизбежно ще бъде запълнена от други социално-политически планове.

(Със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР