Норвежкият държавен инвестиционен фонд на стойност 1,4 трилиона долара, най-големият

...
Норвежкият държавен инвестиционен фонд на стойност 1,4 трилиона долара, най-големият
Коментари Харесай

Най-големият суверенен фонд в света загуби $34 милиарда за три месеца

Норвежкият държавен капиталов фонд на стойност 1,4 трилиона $, най-големият в света, регистрира загуба от 374 милиарда крони (33,80 милиарда долара) през третото тримесечие, откакто претърпя съществени спадове в цената на акциите и облигациите. Това оповестиха от фонда във вторник, осведоми организация Reuters.

Акциите - най-големият клас активи, представляващи 70,6% от цената на активите на фонда през тримесечието - записаха загуба от 2,1%. Инвестициите с закрепен приход, които съставляват малко повече от една четвърт от активите му, възвърнаха загуба от 2,2%, а активите в недвижими парцели от 3,3%.
 Норвегия завоюва $44 милиарда в хода на короновирусната пандемия
Норвегия завоюва $44 милиарда в хода на короновирусната пандемия

Размерът на най-големия върховен фонд в света се прави оценка на $1,2 трилиона

Широкообхватният темперамент на спада " може би демонстрира, че има фундаментален макроикономически фактор, движещ това и... човек би показал продължаващото повишаване на лихвените проценти ", сподели заместник-главният изпълнителен шеф на фонда Тронд Гранде пред Ройтерс.

Акциите през миналата година са се показали по-добре спрямо други класове активи, сподели още Гранде.

Но и там фондът има " известна... угриженост ", добави Гранде, защото растежът беше " в действителност съсредоточен върху няколко супер огромни американски софтуерни компании ".

Запитан дали вижда по-висок риск от промяна на пазарите в този момент спрямо преди три месеца, Гранде отговори, че не.

Все отново " предизвестяваме, че излизаме от много дълъг интервал на ниски лихвени проценти, а също и на експанзивни... фискални политики ", сподели той.

" Когато лихвените проценти се покачват толкоз доста и толкоз бързо, явно ще има бизнеси, които би трябвало да се рефинансират и да се финансират на по-високи проценти. И въпросът е дали всички са в добра позиция да създадат това с рентабилността. "

По отношение на войната сред Израел и Хамас, фондът е малко изложен на риск, като 0,1% от вложенията му се държат в Израел, което се равнява на 20,4 милиарда крони, към 6 октомври, в навечерието на началото на спора.

Фондът не е трансформирал капиталовата си тактика там, само че следи обстановката.

" До степента, в която има капацитет да прерасне в по-голям и по-регионален спор, това явно е обезпокоително ", сподели пред Reuters Гранде във вторник.
 Норвежкият върховен фонд продава съветските си активи за над $3 милиарда
Норвежкият върховен фонд продава съветските си активи за над $3 милиарда

Експерти се притесняват, че те могат да бъдат изкупени от съветски олигарски на ниски цени

Междувременно покачването на цената на кроната по отношение на редица съществени международни валути понижи цената на фонда с 264 милиарда крони през юли-септември. В същото време притокът на средства във фонда възлиза на 139 милиарда крони.

Норвежкият държавен пенсионен фонд е основан през 1990 година Norges Bank Investment Management, която дава отговор за ръководството на фонда, е поделение на норвежката централна банка.

В момента фондът има към 1,5% от всички акции в света, като има скъпи бумаги допълнително от 9,2 хиляди компании от 70 страни. Най-значителен дял в портфейла от акции заемат скъпите бумаги на Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com и Nvidia. В портфейла от държавни скъпи бумаги най-значителен дял заемат американските облигации, както и в по-малка степен такива на Япония и Германия.

Стойността на активите на фонда към 30 септември е 14,801 трилиона крони. Инвестициите в акции съставляват 70,6% от капиталовия портфейл, в облигации - 27,1%, в недвижими парцели - 2,2%, във възобновими енергийни източници - 0,1%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР