Норвегия възстановява ограда за северни елени по границата с Русия, за да спре скъпоструващите преминавания на копита

...
Норвегия възстановява разрушена ограда за северни елени по границата си
Коментари Харесай

Норвегия възстановява разрушена ограда за северни елени по границата си с Русия в Арктика, за да спре животните от скитане в съседната страна — скъпи разходки, за които Осло трябва да компенсира Москва заради загубата на пасища

От JAN M. OLSEN Associated Press, 24 август 2023 г., 9:55 ч.

КОПЕНХАГЕН, Дания -- Норвегия възстановява разрушена ограда за северни елени по границата си с Русия в Арктика, за да спре животните да се скитат в съседната страна - скъпи разходки, за които Осло трябва да компенсира Москва заради загубата на пасища.

Норвежките официални лица казаха в четвъртък, че досега тази година 42 северни елена са преминали в Русия, търсейки по-добри пасища и пасища.

Бариерата срещу северните елени по границата между Норвегия и Русия се простира на 150 километра (93 мили) и датира от 1954 г. Норвежката агенция по земеделие каза, че участък от около 7 километра ( 4 мили) между норвежките градове Хамборгватнет и Сторског ще бъдат заменени.

Строителството с цена от 3,7 милиона крони ($348 000) трябва да бъде завършено до 1 октомври, каза агенцията.

Работата обаче е предизвикателство, тъй като работниците трябва да останат от норвежката страна на границата „по всяко време“ по време на строителството, „което прави работата допълнително взискателна“, каза Магнар Евертсен от агенцията. Ако работник премине на руска територия без руска виза, това би се равнявало на незаконно влизане.

Преминаването на северни елени води до много допълнителна бюрокрация. Русия е изпратила два иска за обезщетение, съобщи агенцията.

Едният иск е за близо 50 000 крони ($4700) на северен елен, преминал в Русия, за да пасе в обширния природен резерват Pasvik Zapovednik в руската област Мурманск. Другият иск изисква еднократна сума от близо 47 милиона крони (4,4 милиона долара) общо за дните, през които животните са пасли в парка, който се състои предимно от езера, реки, гори и мочурища.

Агенцията каза, че от 42 животни, влезли в Русия тази година, 40 са били върнати обратно в Норвегия, а останалите две се очаква да се върнат скоро.

Върнатите животни оттогава са били заклани от страх, че могат да се скитат обратно в Русия, каза Евертсен. Норвежкият орган за безопасност на храните може да изиска труповете да бъдат унищожени от съображения за безопасност, се казва в изявление на правителствения орган.

Северните елени се отглеждат от местното население саами в централната част и Арктическа Норвегия. По-рано известни като лапи, саамите се смята, че произхождат от Централна Азия и са се заселили със своите стада северни елени в Арктическа Европа преди около 9000 години.

Те традиционно живеят в Лапландия, която се простира от северните части на Норвегия през Швеция и Финландия до Русия. В целия арктически регион мнозинството живеят от норвежката страна на границата.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР