Норвегия е отхвърлила молбата за убежище на руснака Андрей Медведев,

...
Норвегия е отхвърлила молбата за убежище на руснака Андрей Медведев,
Коментари Харесай

Норвегия отказа убежище на предполагаем дезертьор от Вагнер

Норвегия е отхвърлила молбата за леговище на руснака Андрей Медведев, който твърди, че е беглец от паравоенната формация " Вагнер ", заяви неговият юрист, съобщи Агенция Франс Прес.

Според описа му 27-годишният руснак е намерил леговище в скандинавската страна през януари 2023 година при епични условия: откакто се е сражавал в Украйна, той споделя, че е прекосил руско-норвежката граница в Арктика през нощта и пешком, през бодлива тел и под патроните на съветски охранители с кучета по петите.

Разказът му в никакъв случай не е бил проверяван. Много специалисти считат, че хипотетичният някогашен наемник не би могъл да премине без непозната помощ през мощно охраняваната граница.

След като се озовава в Норвегия - където има няколко конфликта с управляващите - той подава молба за политическо леговище, заявявайки, че е подготвен да свидетелства за бруталността на групата " Вагнер ", което е евентуално скъп принос за мятане на светлина върху военните закононарушения, в които е упрекната Русия в Украйна.

Но молбата му е била отхвърлена, заяви юристът му.

" Въпреки това той получи позволение за краткотрайно престояване в Норвегия заради рисковете за неговата сигурност, които би породило връщането му в Русия ", съобщи Брайнулф Риснес пред вестник Dagbladet.

" Ако беше боец в съветската войска, можеше да получи леговище в Норвегия, макар че е взел участие в сраженията в Украйна, само че защото групата " Вагнер " публично не е част от съветските сили, норвежките управляващи считат, че той не би трябвало да се употребява от протекция на бежанците ", добави той.

Адвокатът е оповестил желанието си да апелира решението на Норвежката имиграционна работа (UDI), която е обвързана със обвързване за конфиденциалност и заради това не може да разяснява обособени случаи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР