Нормативни промени за подобряване на асансьорите отлежават с месеци Оборудването

...
Нормативни промени за подобряване на асансьорите отлежават с месеци Оборудването
Коментари Харесай

Нормативни промени за подобряване на асансьорите отлежават с месеци

Нормативни промени за възстановяване на асансьорите отлежават с месеци Оборудването на всички асансьори у нас с кабинни порти е заложено в създадени нормативни промени, които от няколко месеца отлежават в Министерството на стопанската система и не се прави нищо за въвеждането им. Коментарът направи Николай Маринков от Националната асансьорна асоциация по отношение на случая, при който 10-годишно дете почина, затиснато от колело в асансьор без кабинна врата. Според Маринков над 80 % от асансьорите в България нямат такава врата, която подсигурява безвредното напредване на хората и не се вземат никакви ограничения, макар случаите, приключили с отрязани крака или гибел.
 
От години Националната асансьорна асоциация моли за монтирането на кабинни порти на всички асансьори, поради заплахата от запречване на предмет или на част от тялото в преминаващата врата на даден етаж и опцията да се стигне до случай. В края на предходната година специалисти по сигурността на асансьорите почнали да създават промени в наредбата за употреба на асансьорите, за въвеждане на това условие. Разработеният под управлението на Държавната организация за метрологичен и механически контрол план стигнал до Министерството на стопанската система и все още няма никакво развиване, изясни Николай Маринков.

 
" Администрацията в българските институции, както и политиците, нямат безусловно никаква воля да наложат същински надзор върху асансьорите в България и да приведат равнището им на сигурност със стандартите на 21 век ".
 
По думите на Маринков няма възбрана за вкарване на колело в асансьор: " Как да се управлява кой какво ще качи в асансьора. Очевидно колелото влиза, не е извънгабаритен товар. Бойлерът на индивида, който по същия метод преди три години беше на практика погубен, също влиза. Има ограничаване на тежестта на товара на асансьора. Има нормално претоварващи устройства и асансьорите при избрана тежест няма въобще да тръгнат. Макар че това при старите асансьори и съответно този, за който приказваме, няма и това устройство ".
 
В момента децата до 7 години би трябвало да употребяват асансьор с компаньон. Разработените и отлежаващи промени плануват тази възраст да се усили до 10 години, само че съгласно Маринков контролът върху това условие не е ефикасен и възрастта на детето е значима дотолкоз, доколкото то да знае кой бутон да натисне при незабавни случаи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР