Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Законът за мерките при извънредно положение мина на първо четене

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

След няколко часа диспути и ангажимента, че ще има промени сред двете четения, Народното събрание одобри на първо четене Закона за ограниченията по време на изключително състояние. „ За “ законопроекта гласоподаваха 129 народни представители, „ срещу “ – 0 и „ въздържали се “ – 47, с което той бе признат. От Българска социалистическа партия се въздържаха и оповестиха предложенията, които ще внесат преди второто гласоподаване.

Законът урежда изключителните ограничения на територията на България за предотвратяване, ограничение и превъзмогване последствията от разпространяването на болестта с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 година до прекратяването на изключителното състояние.

Със законопроекта се вкарват 9 противоепидемични ограничения. Сред тях са възбраната на визити на увеселителни и игрални зали, нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и огромни търговски центрове вид МОЛ, като се изключи банковите и застрахователните офиси, питателните магазини и аптеките в тях-. На заведенията за хранене и заведенията за бързо обслужване се позволяват доставки на адрес при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. Неупоменатите действия не престават да действат по досегашния ред при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. Забраняват се образователните занятия и всички извънкласни мероприятия, не разрешават се визитите на децата в детските ясли и детските градини, както и всевъзможни групови форми на активност и работа с деца и възпитаници отвън системата на предучилищното и учебното обучение, които се провеждат и организират от физически и юридически лица, без значение от правно-организационната им форма. Сред препоръчаните ограничения са и българските жители, планиращи пътувания отвън страната, наложително да подписват медицински застраховки.

Предлага се всички работодатели според от спецификата и опциите на съответната трудова активност да вкарат отдалечена форма на работа за чиновниците си, определяне на ненапълно работно време, прилагане на заплатен или неплатен годишен отпуск. Промените в трудовото законодателство включват още опция работодателят да има право да даде платения годишен отпуск на служащия или служителя и без негово единодушие, в това число на подобен, който не е придобил 8 месеца трудов стаж. Ако бременна, кърмачка, уединен родител, чиновник с 50 и повече % нетрудоспособност или различен предпазен по Кодекса на труда, самичък изиска да излезе в отпуск при изключително състояние, работодателят е задължен да го позволи. Промените в Кодекса за обществено обезпечаване обезпечават опцията за практикуване на осигурителни права и подсигуряват правото на парични компенсации, помощи и пенсии на жителите.

Законът планува до прекратяването на изключителното състояние всички процесуални периоди по висящите правосъдни, арбитражни, административни и изпълнителни производства да стопират да текат. Изключение ще вършат тези по наказателните производства.

Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови хонорари и пенсии, както и осъществяването на описи на движими и недвижими движимости, благосъстоятелност на жители. Прекратяват се всички оповестени процедури по обществена обмен и въвод във притежание при държавните и частните правосъдни реализатори. Регламентира се, че след преустановяване на изключителното състояние тези производства ще се образуват и афишират още веднъж.

Ограничават се и нотариалните удостоверявания, като ще бъдат позволени единствено незабавните и неотложни заверки, а Нотариалната камара ще следва да обезпечи най-малко един дежурен нотариус за съответния регион при съблюдаване на санитарно-хигиенните условия.

Със законопроекта се плануват промени и в Наказателния кодекс за лекарите, които не окажат помощ на болен по време на зараза, пандемия или изключително състояние, обвързвано със смъртни случаи. Те ще се санкционират с пробация до една година или с санкция от 300 до 1000 лв.. Предлага се инкриминиране на предаването на погрешна информация за разпространяването на заразителна болест.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР