Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Нено Димов е деветият министър, който си тръгва от „Борисов“ 3

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

С оставката на екоминистъра Нено Димов, рокадите в кабинета „ Борисов “ 3 стават девет. Общо осем министри и един вицепремиер са заменени от 4 май 2017 година насам.

Първи си отиде министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров, който преди да заеме този „ най-горещ “ пост във всички държавни управления на ГЕРБ ръководеше Военномедицинска академия /ВМА/. Именно неговата предходна работа стана мотив за отдръпването му – спор на ползи при социална поръчка във ВМА. Проф. Петров беше отпред на здравното министерство от 4 май 2017 година до 10 ноември 2017 година Негов правоприемник стана заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев.

Втората оставка, която по този начин и не беше призната, бе дадена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова през есента на същата година. Поводът за нейното малко отдръпване беше договорката за продажбата на ЧЕЗ на малко известната компания, ръководена от Гинка Върбакова. В последна сметка Петкова резервира своя пост.

Най-много оставки едновременно бяха подадени след нещастието край Своге, когато рейс се прекатурна и починаха десетки пасажери. На фона на огромното публично неодобрение поради неприятното строителство в края на август 2018 година оставки дадоха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на превоза Ивайло Московски и министърът на районното развиване Николай Нанков. Радев и Московски, които бяха от квотата на ГЕРБ, в действителност слязоха от политическата сцена, до момента в който Нанков става заместител в Министерство на регионалното развитие. Нови министри станаха надлежно Младен Маринов – Министерство на вътрешните работи, Росен Желязков – МТИТС и Петя Аврамова – Министерство на регионалното развитие.

След скандал си отиде и вицепремиерът и водач на по-малкия съдружен сътрудник Валери Симеонов. Той даде оставка след всеобщи митинги на майките на деца с увреждания, които бяха афектирани от негово изявление. Това стана в късната есен на 2018 година

Нова вълна от оставки, която засегна ръководещите, провокира абсурда с парцели на партийни дейци и министри, избухнал напролет на 2019 година Той стана мотив за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева, която преди този момент беше ръководител на Народното събрания и претендент за президент през 2016 година С постовете отпред на партията и като народен представител се раздели и вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов. В правораздаването на 5 април 2019 година влезе ръководителят на правната комисия в Народно събрание Данаил Кирилов, а ръководител на ПГ на ГЕРБ стана Даниела Дариткова.

На 14 май предходната година оставка подаде и министърът на земеделието и горите Румен Порожанов. Той беше разпитван по делото против предприемача Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове. Прокуратурата твърди, че сдружения, свързани със Стайков, са получавали непозволено средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развиване на селските региони и засаждане на нови лозя. Земеделското министерство мина в ръцете на Десислава Танева, която го оглавяваше преди този момент.

2019 година приключи с още една оставка на министър. Този път това беше общественият министър Бисер Петков. Борисов изясни неговото премахване с неналичието на връзка от страна на другите министри с Петков. Той се отдръпна от поста от повторно, тъй като по-рано през есента на 2018 година към този момент беше подавал оставка, само че тогава поради публичната поддръжка за него, в това число от майките на деца с увреждания, резервира поста си. В началото на декември за нов министър на обществената политика беше определена Деница Сачева, която преди този момент бе заместник-министър на просветата.

Изочник: БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР