Номинираният за финландски премиер Анти Рине По-големите разходи ще се

...
Номинираният за финландски премиер Анти Рине По-големите разходи ще се
Коментари Харесай

Новото финландско правителство прекратява десетгодишния курс към икономии

Номинираният за финландски министър председател Анти Рине

По-големите разноски ще се компенсират с по-високи акцизи върху алкохола, цигарите и бензина и с продажбата на държавни активи. Бъдещата ръководеща коалиция от пет партии във Финландия има намерение да приключи курса към икономии, който страната следва от 10 години. Номинираният за министър председател Анти Рине, който е водач на социалдемократите, опроверга скептиците и сформира държавно управление след изборите през април, включващо дясноцентристи и лявоцентристи. Той ще встъпи в служба този месец, като ще бъде първият ляв финландски министър председател от 16 години насам.

Предвижда се държавните разноски да се усилят с 1.2 милиарда евро за четири години. Ще има и еднократна стратегия за вложения на стойност 3 милиарда евро. Рине твърди, че в този момент е моментът за преустановяване на икономиите, макар че от финансовото министерство предизвестяват, че ще са нужни бюджетни съкращения за 2 милиарда евро за справяне със идващото икономическо закъснение.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Амбициозни цели

Новият министър председател има амбициозни цели за заетостта, която се обрисува като незабавна тематика на фона на опитите на страната да преодолее резултатите от бързо застаряващото население, написа Financial Times. Той също по този начин забавя противоречивата здравна промяна, която смъкна предходното държавно управление.

Новата ръководеща коалиция възнамерява да усили разноските за обучение, да вдигне пенсиите и да усили броя на лекарите и служителите на реда. За да се компенсират по-големите разноски, ще набъбнат акцизите върху алкохола, цигарите и бензина. Ще бъдат продадени и държавни активи за 3 милиарда евро. Финландската стопанска система пострада през миналите 10 години, защото залезът на компанията Nokia и на дърводобивната промишленост съответства с резултатите от световната финансова рецесия.

С олидно болшинство

Петпартийната коалиция ще разполага със солидно болшинство от 116 места в 200-местния парламент. В страната обаче няма доста образци за сполучливо държавно управление с повече от три партии. Във Финландия имаше шестпартийна коалиция в интервала 2011 – 2014 година, само че се счита за една от минимум ефикасните администрации в страната през последните години.

В новото държавно управление социалдемократите получават министерствата на труда, на европейските въпроси и на търговията. " Зелените " взимат външните работи и екологията, а партията " Финландски център " - финансите и защитата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР