Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна вчера неизпълнен

...
Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна вчера неизпълнен
Коментари Харесай

Габриел върна неизпълнен мандата за кабинет на президента

Номинираната за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна през вчерашния ден несбъднат първия изследователски мандат за кабинет на президента Румен Радев. Папката е празна, само че можем да намерим решение и България да има постоянно държавно управление с евроатлантическа ориентировка, съобщи тя. 
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са подготвени да излъчват министър председатели от двете обединения на ротационен принцип, стана ясно по-рано по време на взаимна конференция в Народно събрание на Мария Габриел и акад. Николай Денков. 
След пет следващи избори имаме усложнение да създадем постоянен кабинет и има действителна заплаха да отидем на последващи избори без явен резултат, съобщи номинираният за министър председател от ПП-ДБ. " Поучени от опита на 48-ото Народно събрание, инициирахме законодателна стратегия, която да бъде допустима за повече от една парламентарна група. Предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на нашата законодателната и управническата стратегия, да стъпим на състава, който може да бъде прецизиран и изменен ", изясни акад. Денков.
ДУМА напомня, че главното обръщение на ПП-ДБ по време на акцията беше, че те са алтернативата на ГЕРБ и, че в никакъв случай няма да поддържат държавно управление в което има фигури от обкръжението на Бойко Борисов.
От думите на Денков през вчерашния ден се разбра, че ПП-ДБ щели да предложат държавно управление, което може да осъществя необятна конституционна платформа с парламентарна поддръжка. Като гаранция, че държавното управление ще работи най-малко 18 месеца, в първите 9 министър председател ще е Денков, а вице и министър на външните работи - Габриел. За идващите 9 месеца двамата ще си сменят местата. В края на всеки от тези интервали министър председателят ще подава оставка, двете групи я гласоподават и поддържат номинацията на другата група.
Промени в първичния състав и конструкция на Министерски съвет ще се вършат единствено със единодушието на двете страни. Конституционна промяна, бюджет с 3% недостиг и опазване на обществените заплащания, връщане на машинния избор и смяна състава на ЦИК, подготовка за влизане в Шенген и Еврозоната, направа на механизъм за избор на състав на регулатори, законодателни промени за освобождение управленията на службите за сигурност от непознато въздействие, са част от целите на държавното управление.
Габриел благодари към всички партии, с които е водила диалог, само че посочи, че с някои от тях разликите били повече, в сравнение с доближаванията. Първият взаимен документ, върху който стъпва кабинетът, е Декларация за национално отговорно ръководство.
До решението се стигна след трескави съвещания в последните дни. Идеята копира " джентълменската " скица за ротация при избора на ръководител на Народното събрание. Този пост първо го зае Росен Желязков от ГЕРБ, който в средата на юли ще отстъпи  първото кресло в страната на Никола Минчев от Политическа партия. Запознати настояват, че вицепремиерското място ще е съчетано с поста външен министър. Асен Василев пък ще е финансов министър като за него няма да важи ротацията.
Междувременно стана ясно, че Има Такъв Народ няма да поддържа държавно управление с първия мандат, защото то не било от специалисти, написа водачът на партията Слави Трифонов в профила си във фейсбук. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР