Нобеловата награда за химия за 2021 г. беше връчена на

...
Нобеловата награда за химия за 2021 г. беше връчена на
Коментари Харесай

Немец и шотландец си поделят Нобеловата награда за химия

Нобеловата премия за химия за 2021 година беше връчена на немския академик Бенджамин Лист и шотландеца Дейвид Макмилън ``за развиването на асиметрична органокатализа``.

" Лауреатите по химия за 2021 година Бенджамин Лист и Дейвид Макмилън са създали нов и талантлив инструмент за създаване на молекули: органокатализа. Нейното приложение включва проучвания на нови фармацевтични артикули и също по този начин оказва помощ химията да бъде по-зелена ", съобщи Нобеловият комитет по време на конференция.

Изследователите от дълго време считат, че има единствено два типа катализатори: метали и ензими. Независимо един от различен обаче нобеловите лауреати Бенджамин Лист и Дейвид Макмилън създават трети вид - асиметрична органокатализа, която се основава на дребни органични молекули.

Бенджамин Лист работи в института ``Макс Планк`` в Мюлхайм ан дер Рур, Германия. Дейвид Макмилън е професор по химия в Принстънския университет в Ню Джърси, Съединени американски щати. Между 2010 и 2014 г. е основен редактор на списание Chemical Science, водещото списание по обща химия, оповестено от Кралското общество по химия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР