Нивото на глюкозата в кръвта е един от най-важните медицински

...
Нивото на глюкозата в кръвта е един от най-важните медицински
Коментари Харесай

3 причини за висока кръвна захар освен диабета

Нивото на глюкозата в кръвта е един от най-важните медицински индикатори, показващи дали всичко е наред с въглехидратния метаболизъм. Тя може да бъде повлияна от доста и разнообразни фактори.

Нормата на захарта е идентична за всички възрастни - както за мъже, по този начин и за дами. Бременните дами са изключение: за тях има други правила, само че в този случай нарастването на захарта е директно обвързвано с хормоналната смяна в организма.

Много хора считат, че единствената причина за нарасналите равнища на глюкозата в кръвта е диабетът. Но това не е по този начин.

Отклоненията от нормата може да бъдат породени от други фактори, а обсегът им е извънредно необятен - някои от тях са много безвредни, други пораждат в обстановки, които съставляват заплаха за живота.

Какво може да повлияе на равнищата на глюкозата?
Начин на живот надалеч от здравословния

Захарта може да се увеличи, в случай че:

• В храната има прекалено много елементарни въглехидрати

• Физическата интензивност е ниска

• Прекомерно пиянство на алкохол

• Високи равнища на стрес

• Прием на някои медикаменти

Много медикаменти могат да покачат равнищата на кръвната захар. Сред тях са контрацептиви, психотропни медикаменти, хормони и хормонални лекарства (например кортизон, хормон на растежа), редица цитостатици (противоракови лекарства), някои диуретици, противопаразитни медикаменти, такива за астма и болкоуспокояващи.

Също по този начин, при лекуване на хепатита при пациенти е допустимо образуването на антитела, което може да унищожи инсулин-продуциращите кафези на панкреаса.

Хормонални фактори

Всяко увреждане на панкреаса - от инфектиране до дифузни промени, може да докара до повишение на равнищата на кръвната захар. Болести като хемохроматоза и кистозна фиброза също въздействат върху кръвната захар.

Много хормони могат да покачат равнищата на кръвната захар. По принцип, те обезвреждат действието на инсулина, по-рядко - понижават неговото произвеждане.

Ако се увеличи секрецията на хормони, тогава равнището на кръвната захар може да се увеличи (в резултат на това се усилва и рискът от развиване на диабет). Като предписание, най-вече доброкачествените тумори предизвикват нараснало произвеждане на хормони.

Между другото, пременструалният синдром също е включен в листата на аргументите за високата кръвна захар.

Стресови за организма обстановки

В стресови за организма обстановки, като тежки инфекции, контузии, интервенции, сърдечни пристъпи, изгаряния, мощна болежка и други, може доста да се усили равнището на глюкозата в кръвта. В такива случаи лекарите предлагат още веднъж да се направи проучването след края на лекуването и рехабилитационния интервал, с цел да се получи осведомителен резултат.

източник: здраве.то
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР