Нивата на амилоидни плаки и неврофибриларни възли в мозъка -

...
Нивата на амилоидни плаки и неврофибриларни възли в мозъка -
Коментари Харесай

Защо рискът от Алцхаймер може да е по-висок за хората, изложени на мръсен въздух

Нивата на амилоидни плаки и неврофибриларни възли в мозъка - и двата основни маркера за заболяването на Алцхаймер - са нараснали измежду хората, които са изложени на високи равнища на замърсяване на въздуха, обвързвано с трафика.

Това демонстрира ново изследване, оповестено в списание Neurology.

„ Тези резултати допълват доказателствата, че фините прахови частици от замърсяването на въздуха, обвързвано с трафика, въздействат върху количеството амилоидна плака в мозъка “, сподели Анке Хюелс, лекар, създател на проучването и помощник в университета Емори в Атланта, в изказване.
Констатациите също са част от възходящ набор от проучвания, показващи безбройните способи, по които замърсяването на въздуха може да има върху здравето като цяло. Хюелс и нейните сътрудници, да вземем за пример, преди този момент са проучили в Trusted Source резултата от замърсяването с дребни прахови частици върху здравето на дихателните пътища и стареенето на кожата.

„ Това изследване в действителност демонстрира още веднъж, че замърсяването на въздуха може да засегне всеки един орган в тялото “, сподели Хюелс пред Medical News Today. „ Повечето хора знаят, че замърсяването на въздуха може да повлияе на респираторното здраве и белите дробове, само че не са наясно с резултатите върху мозъка и Алцхаймер. Това е някак ужасно. “

Подробности от изследването за замърсяването на въздуха и риска от Алцхаймер

В новото си изследване Хюелс и нейните сътрудници са изследвали мозъчна тъкан, дарена от 224 души, умряли на междинна възраст 76 години. Те корелираха разпространяването на маркерите на Алцхаймер, открити в мозъците на участниците, с известно излагане на замърсяване на въздуха въз основа на техните домашни адреси в региона на Атланта.

Изследователите оповестяват, че хората, които са били изложени на най-високите равнища на замърсяване на въздуха с фини прахови частици - класифицирани като замърсители с диаметър под 2,5 микрона - е по-вероятно да имат по-високи равнища на амилоидни плаки в мозъците си.

„ Един биологичен механизъм, който може да е обвързван с дребните частици, е, че когато ги вдишвате, те могат да преминат кръвно-мозъчната преграда и да навлязат в мозъка “, сподели Хюелс. „ Тези частици са токсични, тъй че незабавно щом доближат до мозъка, могат да причинят вреди. “
Тези, които са имали излагане на замърсяване, което е било с един микрограм на пространствен метър (1 µg/m3) по-високо от междинното през годината преди гибелта им, са били съвсем два пъти по-склонни да имат по-високи равнища на плаки. Тези с по-висока експозиция през трите години преди гибелта са имали 87% по-голяма възможност да имат по-високи равнища на плака.

Как гените също играят роля в риска от Алцхаймер

Изследователите оповестяват, че най-силната връзка сред замърсяването на въздуха и амилоидните плаки е измежду тези без генния вид APOE e4, за който е известно, че е обвързван с риска от Алцхаймер.

„ Това допуска, че фактори на околната среда като замърсяването на въздуха могат да бъдат фактор, способствуващ за заболяването на Алцхаймер при пациенти, при които болестта не може да се изясни с генетиката “, сподели Хюелс.

Д-р Дейл Бредесен, невролог, както и старши шеф на Precision Brain Health в Pacific Neuroscience Institute и основен теоретичен шеф в Apollo Health, сподели пред Medical News Today, че към 9% от хората, които нямат ген APOE e4, развиват заболяването на Алцхаймер, спрямо към 30% от тези, които имат едно копие на гена в своята ДНК и 70% от тези, които имат две копия на гена APOE e4.

Бредесен назова замърсяването на въздуха с прахови частици „ неведнъж неприятен състезател “, тъй като способства за три типа проблеми за тялото, които могат да причинят заболяването на Алцхаймер.

Това са: инфектиране (което предизвиква образуването на амилоидни плаки); нарушен кръвен поток, което понижава енергийното доставяне на мозъка; и токсичност, която пречи на вярното действие на мозъка.

„ Има голям брой способи, по които замърсяването понижава поддръжката на [невронната] мрежа “, сподели Бредесен, който не е взел участие в последното проучване. „ Има десетки тихи убийци на Алцхаймер, в това число сънна апнея, пародонтит и спукани вътрешности. От живите сега американци 45 милиона ще умрат от заболяването на Алцхаймер, защото има доста релативно тихи аргументи, в това число замърсяването, сподели Бредесен.

Хюелс сподели, че последващите изследвания биха могли да възпроизведат резултатите в по-големи мозъчни банки. Тя означи, че за това изследване откривателите са имали достъп единствено до последния прочут адрес на донорите преди гибелта им.

„ В идеалния случай бихме желали да разгледаме експозицията през целия живот “, сподели Хюелс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР