Нито Индия, нито Китай ще помогнат на Русия, но с

...
Нито Индия, нито Китай ще помогнат на Русия, но с
Коментари Харесай

Руски експерт: От стратегическа гледна точка Русия вече загуби войната в Украйна

Нито Индия, нито Китай ще оказват помощ на Русия, само че на драго сърце ще купят ресурсите й на ниска цена. Това съобщи специалистът от Международния център за защита и сигурност Игор Грецки в изявление за естонската телевизия ERR.ee. Той посочи, че след края на войната в Украйна системата на интернационалните връзки и работата на Организация на обединените нации ще се трансформират фрапантно.

Австрия и нейните особени връзки с Путин

Анализаторът обърна внимание на визитата на австрийския канцлер Карл Нехамер в Москва по-рано тази седмица. Тъй като европейските политици стопираха да посещават съветския президент, това бе единствената сходна аудиенция напоследък. Но както самият канцлер незабавно означи, това не бе приятелско посещаване. Според Игор Грецки срещата на Нехамер и Путин бе доста значима от позиция на това, че Австрия е много сложен състезател на европейската сцена. Тя има особени връзки с Москва, разяснява той, и напомни, че през 2018 година при отравянето на Сергей Скрипал, Австрия бе една от дребното страни, които не демонстрираха никаква взаимност с Англия. А пет месеца по-късно австрийският външен министър Карин Кнайсъл танцува на сватбата си с Путин. Освен това единствено 10 дни преди съветската инвазия в Украйна Карин Кнайсъл съобщи, че Владимир Путин е бил безусловно прав в речта си в Мюнхен.

Анализаторът акцентира, че сегашният канцлер Нехамер посети Москва откакто към този момент беше посетил Киев. А цялата досегашна традиция на визити на водачи на европейски държавни управления непроменяемо включваше първо аудиенция в Москва и чак по-късно в Киев. Изключително редки бяха визити като настоящето, при които визитата да стартира от Украйна.

Канцлерът Нехамер координира своето посещаване с Европейската комисия, с основните сътрудници на Украйна. На фона на многото доказателства, че Австрия е измежду предпочитаните страни за външнополитическото въздействие на Москва, а съгласно медийни изявления надали не даже е клон на съветското разузнаване в Европа, това е доста значим сигнал, сподели специалистът.

Австрия през цялото време се противопоставяше на глобите против Северен поток 2 и ембаргото за доставки на природен газ. Но в този момент, когато пристигна идната вълна от наказания, австрийският канцлер ще има най-малко причини, с цел да им се опълчи, сподели Игор Грецки.

Другият сложен състезател - Турция

Според думите на австрийския канцлер Карл Нехамер Путин има доверие в преговорния формат сред Украйна и Русия, който се организира в Истанбул. Доколко обаче Турция ще съумява да маневрира сред Русия, Украйна и НАТО, в състава на който влиза?

Според Грецки Турция се държи доста забавно на политическата сцена. Анкара не признава анексията на Крим и в този смисъл турският президент Ердоган показва взаимност с Европа и НАТО. Но въпреки това Турция купува съветски оръжия.

И още един доста значим миг - Турция строи АЕЦ Аккую с съветски пари. Всъщност Турция, без да рискува нищо, ще усили енергийния си потенциал с 10% за сметка на Русия и съветския бюджет. Всички опасности са за Руската федерация, а изгодите - за Турция, сподели анализаторът.

Това е и повода Ердоган да се държи доста деликатно. В същото време той е доста сериозен във връзка с политиката на Русия по отношение на кримските татари и поддържа Украйна, като я доставя с оръжие. Създаден е въздушен мост за осъществяване на тези доставки. Така че позицията на Турция е задоволително комплицирана и внимателна, обусловена от икономическите й ползи.

Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Според специалиста изказванията, че до края на лятото ще има уголемение на НАТО с включването на двете северни страни в него е пресилено. Политическото решение за тяхното приемане несъмнено към този момент е взето, само че по думите му самото присъединение ще отнеме доста повече време. Същността на НАТО са на първо място координираните интервенции в региона на защитата и ръководството на рецесии. Затова е належащо да се синхронизират системите за отбрана на сензитивната информация. Националните законодателства на Швеция и Финландия би трябвало да бъдат приведени в сходство с нормите на Вашингтонския контракт. Освен това всички членове на алианса би трябвало да ратифицират протоколите, а множеството от страните членки в НАТО са парламентарни демокрации, затова държавното управление постоянно е образувано от не изключително постоянни обединения - в това отношение Грецки даде за образец България. Така че всичко това съгласно неговата прогноза ще отнеме доста повече време, само че по всяка възможност процесът ще завърши до края на идната година.

Дмитрий Медведев, който е член на Съвета за сигурност на Русия, към този момент разгласи, че в Балтийско море ще бъдат ситуирани нуклеарни оръжия. Така че нуклеарната опасност е налице, само че като цяло държавните управления и обществото на Швеция и Финландия към този момент са консолидирани към концепцията за присъединение към алианса.

Вярно е, че има няколко депутати във финландския парламент, които настояват, че 300 000-та им войска дружно с 800 000 резервисти са задоволителни, с цел да отхвърлен Руската федерация, отбелязва Грецки. Но като цяло сега в света няма по-добра гаранция за отбрана на териториалната целокупност и суверенитет от НАТО.

Китай и Индия

Двете огромни международни стопански системи Китай и Индия са подготвени да се възползват от обстановката като купуват естествените запаси на Русия с отстъпка. Индия към този момент разгласи, че е подготвена да доставя съветски нефт с 25% отстъпка. Нито Китай, нито Индия ще поддържат Русия и ще си скапват отншенията поради нея със Съединени американски щати - най-големия им търговски сътрудник. Ако Русия употребява тактическо нуклеарно оръжие някъде в морето или в територии, отдалечени от обитаеми места, тогава и Китай, и Индия ще се разграничат от нея, а Русия ще се окаже изцяло изолирана.

Голямата съветска атака в Донбас

Всички живеят в очакване на огромна съветска атака в Донбас, акцентира Грецки. Путин неведнъж е давал да се разбере, че няма да води никакви договаряния. Повтаря се обстановката от февруари 2015 година, когато Ангела Меркел се опита да сложи Русия и Украйна на масата за договаряния, прибавя анализаторът. Но до момента в който Путин не завладя тогава основните железопътни точки сред Луганск и Донецк, вторият пакет от Минските съглашения не беше подписан. Сега Путин разчита на възможностите си да завоюва тази борба, с цел да завоюва след това и цялата война. Но във връзка с тактиката, Путин загуби, заключава специалистът. Украинският народ е извънредно единен, което надалеч не може да се каже за съветското общество. Международната общественост също поддържа Украйна. Виждаме и че съветската войска като цяло не е подготвена да организира настъпателни интервенции от мащаба на проектите на Путин.

(Източник: Actualno.com)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР