Нито Германия, нито Европа могат да се защитават без САЩ,

...
Нито Германия, нито Европа могат да се защитават без САЩ,
Коментари Харесай

Германия: Европа не би могла да се защити без САЩ

Нито Германия, нито Европа могат да се пазят без Съединени американски щати, провеждането на външна политика и политика на сигурност без съдействие с Вашингтон би било безконтролно. Такова мнение изрази немският външен министър Хайко Маас в оповестена през днешния ден публикация в електронната версия на сп. "Шпигел ", представена от ТАСС.

,,За Германия нещата са ясни: би било неточност, в случай че подкопаем НАТО. Без Съединени американски щати нито Германия, нито Европа са в положение да се пазят дейно ", счита министърът. По думите му това наскоро "много блестящо беше демонстрирано от нарушаването от Русия на Договора за очистване на ракетите със междинен и по-малък обхват ".

,,Провеждането на външна политика и политика на сигурност без Вашингтон би било безконтролно, разделянето на европейската и американската сигурност е рисково ", акцентира Маас.

,,Още доста години ще се нуждаем от НАТО. Алиансът символизира разпределение на товара, интернационално съдействие и мултилатерализъм ", счита той. По думите на Маас мощна и суверенна Европа е част от алианса и не би трябвало да се преглежда като сурогат на НАТО.

Маас също по този начин се изрече още веднъж за основаване на Европейски съвет за сигурност.

,,Нуждаем се от подобен орган като място, където европейците да обединят напъните си в областта на външната политика и политиката на сигурност ", счита той.

,,Великобритания би трябвало да взе участие в това, даже и да напусне Европейски Съюз ", добави той.

По-рано тази седмица президентът на Франция Еманюел Макрон в изявление за сп. "Икономист " съобщи, че в НАТО липсва съгласуваност сред Вашингтон и европейските му съдружници и че алиансът се намира в положение на "мозъчна гибел ". Той означи също, че Европа би трябвало да стартира да мисли за себе си като за независима геополитическа мощ, другояче тя "няма да управлява ориста си ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР