Нито едно висше българско училище не попада сред първите 1200

...
Нито едно висше българско училище не попада сред първите 1200
Коментари Харесай

Заради липса на пари ВУЗ-овете ни се сринаха в световните класации

Нито едно висше българско учебно заведение не попада измежду първите 1200 университета в света, сочи международната ранглиста Times Higher Education World University Rankings 2023 година, която прави оценка рейтингите на над 1799 ВУЗ-а в свето. Престижният Софийски университет заема място в категорията 1201-1500, а Техническият университет се срутва с три места по отношение на предходните си положения и към този момент е в категория 1500+.
В класацията университетите се правят оценка по 13 индикатори, които мерят представянето на дадена институция в четири области: преподаване, научни проучвания, трансфер на познания, интернационалните вероятности.
Сриването на статута на българските университети в международните ранглисти се дължи на неналичието на средства за просвета и процес, съобщи служебният министър на образованието Сашо Пенов. Той напомня, че през последните години държавното финансиране за научни проучвания и развойни действия остава непроменено и е в размер на под 0,25% от Брутният вътрешен продукт макар поетите задължения финансирането да доближи 0,50% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, и 0,70% от Брутният вътрешен продукт до 2030 година
Предстои приемането на Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведенията, който ще има за цел да преодолее съществуващата все още некоординираност сред обособените политики, регламентиращи активността на висшите учебни заведения, като предложи използването на обща политика за поощряване на научните проучвания и нововъведенията, включително прехвърлянето на познания и технологии, акцентира Пенов.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР