"Нито едно българско висше училище не е включено в одобрения

...
"Нито едно българско висше училище не е включено в одобрения
Коментари Харесай

Съобщиха много лоша новина за образованието у нас

"Нито едно българско висше учебно заведение не е включено в утвърждения лист в европейските академични мрежи. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конгрес, отдаден на качеството на образованието, оповестява „ Фокус “.

Според министъра висшето обучение в страната е изправено пред провокации. Той означи, че единствено ние и още една европейска страна не сме били класирани. Според него неравенства в образованието има, а огромна част от младите преподаватели се губят, тъй като самите образователни заведения употребяват подобен модел на ръководство.

"Неравенствата имат вътрешни и външни аргументи. Ние ще понижим разликата в коефициентите " се обърна Красимир Вълчев към присъстващите в залата ректори.

"Трябва да понижаваме приема, ще продължим с тази политика, само че има заплаха да генерира още неравенства " добави той. "Предложили сме финансиране на национални стратегии в системата за висше обучение. Нямаме лист от стратегии, само че дружно ще го изготвим ", добави още той. Според него главната задача на университетите е да бъдат свързани. "Ще създадем платформа за кандидатстване от чужбина, ще облекчим визовия режим. Имаме близо 30 хиляди деца в неделните учебни заведения, множеството деца са в начален стадий, само че те са запас за висшето обучение. Ще създадем по този начин да може да се кандидатства с матура от подобаващ език “, уточни Вълчев.

"Ние би трябвало да насърчаваме политики. Трябва да финансираме политики, а не общо поддържане. Ако желаете повече средства, обединете се и поддържайте младите учител ", добави той. Според кмета на София Йорданка Фандъкова разпределението на средствата за образователните заведения би трябвало да бъде на база реализирани резултати. "София има късмет в нея да се намират най-вече и най-хубавите университети. Но това е обвързвано и с по-големи условия на бизнеса и жителите ", сподели още тя.

"Предизвикателства пред висшето обучение в страната са огромни. От една страна намаляващият брой студенти, а от друга условия и качество на образованието. Развитието на София се дължи на образованите и предприемчиви младежи ", добави Фандъкова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР