Нито една повече, Няма да мълчим и Стоп на насилието

...
Нито една повече, Няма да мълчим и Стоп на насилието
Коментари Харесай

"Нито една повече, стоп на геноцида над жени" – вълна от съпричастност и протести в цяла България

" Нито една повече ", " Няма да мълчим " и " Стоп на насилието и геноцида над дами " - с тези послания в цялата страна хиляди хора излязоха на мирни митинги в символ на поддръжка към 18-годишното момиче от Стара Загора, което бе обезобразено по изключително нечовечен метод с макетно ножче по цялото тяло от 26-годишния й другар. Хората излязоха пред правосъдните покои в своя град едновременно – тъкмо в 18:00 ч.
 
Хиляди поданици на Стара Загора се включиха довечера в митинга. На среща, състояла се през днешния ден с представители на нощни заведения, кметът на Стара Загора Живко Тодоров изиска лица с престъпни прояви да не бъдат употребявани като охранители. Тодоров уточни, че, ако настояването му не бъде задоволено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения.  С спокойно шествие, което стартира пред постройката на Съдебната палата и приключи пред Районното ръководство в Казанлък стотици поданици на града и околните обитаеми места се включиха в митингите. 
 
 Съдебна палата-Стара Загора Съдебна палата-Стара Загора Източник: Zonanews
" За страдание, хората, към които са отправени закани, рядко подават недоволства ", разяснява ръководителят на съдружие " Жените на Казанлък " Стела Кехайова. По думите ѝ дамите, които са жертва на домашно принуждение или на принуждение, учредено на пола, се опасяват и изпитват позор, което се дължи на стериотипи в обществото. Повечето от тях смятат, че по този начин е редно и че един пестник е позволен, много постоянно търсят помощ, когато е към този момент прекомерно късно. Според Кехайова измененията, които бяха въведени в Закона за домашното принуждение, не са задоволителни, с цел да предотвратят сходни закононарушения. " Смятам, че са нужни по-широкомащабни промени в законодателството като цяло ", уточни тя. По думите ѝ " в случай че не бяха медиите, несъмнено и този случай, както редица други, щеше да бъде потулен, възмутена съм и нямам думи, с които да изразя мнението си за безотговорността, с която е подходено към това, което се случи ", сподели още тя. 
 
Организаторът на митинга в Казанлък Ивелина Георгиева благодари на всички присъстващи. " Развълнувана съм от обстоятелството, че имаме късмет да покажем своята поддръжка, гражданската позиция е нещо доста значимо, самите жертви доста постоянно нямат сили да надигнат глас, дано ние бъдем техният глас " прикани тя. По нейно мнение обвиняването към причинителя би трябвало да бъде категоризирано като " междинна или тежка телесна щета ", а причинителят да понесе оптималното наказване. 
 
Протестът във Велико Търново също събра доста хора. Ситуацията беше спокойна. Хората желаеха обективен митинг и да не се повтарят повече сходни случаи. 
Граждани от Ловеч също се събраха на кротичък митинг пред Съдебната палата. Голяма част от присъстващите бяха младежи. Част от протестиращите желаеха пожизнен затвор без право на обжалване.
 
" Целта на днешния народен митинг е да имаме естествена правосъдна система. Не мислим, че 400 шева са лека телесна щета и няма по какъв начин да продължаваме да мълчим повече. Днес е Дебора, на следващия ден може да е всяко едно дете и всеки един родител да е на мястото на бащата на това момиче. Никой не заслужава да гледа детето си по този метод, никой не заслужава това, което се случило на момичето – цялото оскърбление, унищожената душeвност. Белезите от раните ще минат, само че ще остане с трайно наранена душeвност, сподели Елица Преславова, уредник на митинга, която прикани за заслужено наказване.
 
 Протестът против насилието над дами в София Протестът против насилието над дами в София Източник: Дарик
" Твърдо срещу съм такова принуждение, неприемливо е да се постъпва по подобен нечовечен метод с живо създание. Надяваме се правораздаването да си свърши работата и да спечелва правдивост. Недопустимо е в 21 век такива зверства да се правят върху 18-годишно младо момиче ", уточни за Българска телеграфна агенция Петър Иванов. Той добави, че насилникът би трябвало да излежи присъда, с която ще си даде сметка какво е направил, както и да му се окаже психично помощ в пандиза, защото сигурно един здрав човек не би направил такова нещо. Хиляди се събраха на митинг в София против насилието и в поддръжка на нападнатото момиче от Стара Загора. Шествието стартира в 18:00 ч. пред Съдебната палата.
 
Протестът бе проведен от жители в обществените мрежи.Създателката на Facebook групата, в която се провежда митингът в София - Силвия Стойчева, съобщи, че се са тук, с цел да изразят съпричастност към цялото семейство на потърпевшото момиче, както и към всички жертви на принуждение и родителите им. Ние би трябвало да запазим здравето на нашите деца, сподели Стойчева. Тя разяснява още, че прокуратурата не е взела поради обръсването на косата на момичето, което по думите ѝ в Наказателния кодекс се води насила. Според нея е нужна правосъдна промяна.
 
 Протестът против насилието над дами пред Съдебната палата в София Протестът против насилието над дами пред Съдебната палата в София Източник: Дарик
На първо място желаеме да се спре мълчанието, тъй като " замитането под килима " води след себе си лавина от неодобрение, разяснява една от участничките в митинга - Меги Савова. 
Десетки поданици на Перник също се включиха в мирния митинг. Сборният пункт, където хората се събраха минути след 18:00 ч., бе пространството пред постройката на Съдебната палата в града.
" Протестът е поддръжка към потърпевшото момиче и има за цел да разсъни институциите и да им покаже, че не могат безпределно да замитат проблемите ", сподели Филип Стоянов - един от уредниците на събитието в Перник. " Срамно е, че се постанова ние като жители да ги караме да работят. Институциите са основани да обслужват обществото, а не то самото да им дава повод да правят отговорностите си. Очакваме промени във всички сфери на правосъдната система, както и час по-скоро те да се случат ", уточни Стоянов. 
 
Много бургазлии се събраха на кротичък митинг против насилието и в поддръжка на потърпевшото момиче от Стара Загора. Демонстрацията стартира пред постройката на Съдебната палата в Бургас и събра доста млади фамилии с деца, представители на локалната власт, депутати от Бургаски регион и общественици. За да поддържа митинга, на пл. " Тройката " пристигна и кметът на Община Бургас Димитър Николов. 
 
Минути след началото, шествие мина по основната улица " Александровска ", стигайки до постройката на локалната администрация. Протестът бе проведен от Зонта клуб Бургас, като към него се причисли и екипът на Тийн взрив фест, както и Организацията за отбрана на българските жители (ОЗБГ) и група рокери, които огласиха демонстрацията с мощен плач на мотори. 
Димитър Николов съобщи, че надали има естествен човек, който да не е съпричастен с болката на момичето от Стара Загора, което беше нападнато от приятеля си. " Тук съм, тъй като и аз съм
жител и съм родител на момиче. Така би трябвало да постъпи всеки един същински татко. Всички би трябвало да имаме позиция и всички би трябвало да застанем на страната на положителното ", сподели той.
 
" Нашият зов постоянно е бил да бъдем единни. Да живеем в един по-спокоен свят. Свят, в който дамата да е равноправна на мъжа и този свят да бъде лишен от всевъзможни форми на принуждение. Развълнувана съм през последните няколко дни. Благодаря на всички, които са тук. Благодаря и на всички, които са срещу всяка форма на принуждение. Не бива да затваряме очите са за казуса с насилието – той не е на съседката, на колежката. Той е на всички нас. Когато забележим, че има проблем, ние би трябвало да реагираме, да заявим ясна позиция ", уточни Диана Иванова – президент на Зонта клуб Бургас.
 
Стотици варненци се събраха на митинг пред Съдебната палата на площад " Независимост " във Варна. Сред тях имаше родители с дребни и по-големи деца, възрастни дами и мъже, младежи.
Част от недоволните бяха с черни ленти на очите си и алегорично " сгазиха " дузина макетни ножчета, с каквото жертвата е получила пострадванията си. Протестиращи издигнаха лозунги против насилието над дами и плакати с надписи " Нито една повече ", " Законът би трябвало да пази дамите " и други.
 
Ина Иванова от уредниците на митинга сподели от спонтанната естрада, че всеки ден една жена е заплашвана и унизена. Според нея насилието не би трябвало да съществува под каквато и да било форма. Собственичката на перукерско студио във Варна Людмила Илиева заяви, че създават перуки за дами със здравословни проблеми и изрази готовността на колектива на компанията да подари на потърпевшото момиче перука, копие на косата му, която то да носи до възобновяване на своята, която е била обръсната.
 
" Аз съм възмутена, това е безусловно безсрамие. От една страна, случилото се е повече от извънредно, само че въпреки това - гражданското общество се надигна, виждам вълна, в която няма полове, няма възраст, няма партии, всички сме еднообразно възмутени ", уточни Илиева. Стотици поданици на Търговище излязоха довечера на миpeн пpoтecт в пoдĸpeпa на 18-гoдишнoтo мoмичe oт Cтapa Зaгopa, oбeзoбpaзeнo c мaĸeтнo нoжчe oт някогашния ѝ пpиятeл. Това е митинг против насилието, разгласи символичният уредник Стефан Асенов. От централния площад " Свобода ", пред постройката на Съдебната палата, търговищенци с наличието си споделиха " Не на насилието във всичките му форми ".
 
Асенов напомни случилото се издевателството над младото момиче от Стара Загора. Тази свирепост не би трябвало да остане безнаказана. " Заподозреният е арестуван още веднъж и това е вследствие на гражданската интензивност. И оттук нататък би трябвало всички да знаят, че такива похищения няма да останат безнаказани ", сподели в изказването си Асенов. По думите на уредниците основното, което би трябвало да извлечем от този случай е, че би трябвало да сме самодейни и да стопираме такива действия. Трябва да сме по-смели, когато сме очевидци или сме жертви на такава свирепост. Знам, че огромна част от нас не имат вяра на институциите, само че с гражданския напън могат да се получат нещата, въпреки и късно, добави Стефан Асенов. 
 
Мирен митинг имаше и в Свищов. Демонстрацията се състоя пред постройката на Съдебната палата в крайдунавския град. Идеята на митинга е да покаже взаимност и поддръжка към потърпевшото момиче и нейното семейство, както и искане за възстановяване на работата на правосъдната система. Инициатор на проявата е Емилия Цветанова. Над 100 души излязоха в Хасково на митинг против насилието, за обективни санкции против похищенията над човешката персона и в поддръжка на потърпевшото момиче в Стара Загора. Бдението се състоя пред постройката на Съдебната палата. В основата на организацията бяха рокерите от двата мотоклуба в града, които дойдоха с машините си и се причислиха към останалите. Дошлите издигнаха лозунги " Нито една повече ", " Говори през днешния ден, с цел да има на следващия ден ".
 
" Тук съм като жена и майка. За мен насилието без значение над кого се прави, е неприемливо ", сподели общественикът Милена Налбантова. Крайно време е законите в България да се съблюдават от всички и да работят. Радвам се, че има общество, което да поддържа потърпевшите, да им каже, че те не са сами. В същото време съдя въздействието на всички политически партии, които яхнаха този случай, добави тя.
 
 Протестът против насилието над дами в Хасково Протестът против насилието над дами в Хасково Източник: Българска телеграфна агенция
 
В Хасковска област митинги имаше и в Димитровград и в Свиленград. Там локално танцово студио посвети тазвечершната си обичайната хоротека на битката с насилието.
 
В Кърджали митингуващи затвориха за към 20 минути централния и най-натоварен бул. " Беломорски ". Стотици се събраха на кротичък митинг и в Ямбол в поддръжка на станалото жертва на експанзия 18-годишно момиче от Стара Загора.  " Настояваме за бърза смяна в закона. Домашното принуждение и всевъзможен тип принуждение би трябвало да спре. Също и да няма убийци, разхождащи се измежду нас. Утре жертвата може да е нашата майка, щерка, сестра ", сподели уредникът на демонстрацията Венелина Вълкова. Тя уточни, че е прелестно сюрпризирана от наличието на толкоз доста хора и добави: " Предполагам, хората се разсънваме ".
 
" Това не е човешко. Не желая да има повече потърпевши девойки. Нямам дъщери, имам трима сина и се старая да ги възпитам да обичат, да почитат и в никакъв случай да не предизвикват това освен на жена, а на никого ", сподели Ваня Калафирова. Да нараниш един човек с нож по този начин, че да има 400 шева – това е цялостен садизъм. Над 20 години затвор би трябвало да са присъдите за такива действия, счита Велчо Велев, участник в митинга. Промени в законодателството трябват за доста неща – и за домашното принуждение, и за причиняването на гибел на пътя след приложимост на алкохол и опиати. Никой от тези закони не е работещ у нас, уточни Велев.
 
" Абсурдно е просто случилото се. Не мога дори и да си го показва ", разяснява 21-годишният участник в митинга Атанас Атанасов. 
 
Граждани на Сливен също се събраха пред правосъдната палата в поддръжка на потърпевшото момиче от Стара Загора. Хората се проведоха през обществената мрежа Facebook, като събитието бе под надпис " Мирно шествие в поддръжка на момичето, потърпевшо от фанатика с макетното ножче ". Входът на съда бе облепен с плакати с надписи: " Лична отговорност на съдиите за решенията им ", " Нито една повече! ", Корумпираните съдии вън! " и други
 
Сред участниците в шествието имаше голям брой младежи, част от които, на годините на жертвата. Сред присъстващите имаше майки с децата си, както и мотористи, които потеглиха в шествие и блокираха за малко придвижването по централен бул. в града. Хората брояха до 400 в символ на съпричастност към жертвата и шевовете по тялото ѝ, разследване на пострадванията. Протест " 400 шева - Свобода или Смърт " в поддръжка на 18-годишното измъчвано момиче от Стара Загора бе проведен довечера пред Съдебната палата в Русе. 
 
" Тук сме, с цел да защитим правата на това момиче и да бъде осъден този, който е предизвикал всичко това. Този човек би трябвало да си понесе следствията. Това е грубо безчовечие. Всяка мярка против сходни садисти би трябвало да бъде безкомпромисна ", споделиха Тихомир и Зорница, участници в митинга.  " Протестираме против това, че институциите не са си свършили работата и да не се стига до сходни случаи в бъдеще. Искаме виновният за закононарушението да си получи наказването по отношение на закона ", сподели 28-годишният Александър. 
 
Според участници в митинга насилието е зло, което би трябвало да бъде изкоренено от всекидневието. Стотици поданици на Смолян се включиха в митинга пред Съдебната палата. Сред участниците бяха и представители на институции и общественици от  областния град -  директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян Екатерина Гаджева, заместник-кметът на града Мариана Цекова, някогашният депутат доктор Даниела Дариткова. В митинга се включиха доста младежи, фамилии с дребни деца, които издигнаха плакати с послания против домашното принуждение. 
 
" Протестираме против експанзията във всички нейни аспекти, тъй като, за жалост, тя се наложи трайно в живота ни под разнообразни разновидности. Понякога вербалната експанзия е по-драматична със своите психически последици, в сравнение с физическата ", уточни доктор Дариткова. Според нея " юмручното право " се е наложило и легитимирало на доста високо равнище в страната.  Именно по тази причина всички ясно би трябвало да заявим, че сме за заслужено правосъдие, добави доктор Дариткова.    
 
Много хора се събраха пред правосъдната палата в Силистра, с цел да изразят своята поддръжка към 18-годишното момиче от Стара Загора. С плакати " Нито една повече! " и " Насилието не е фамилна полезност " жителите изрекоха недоволството си от работата на правосъдната система и настояха за промени в законодателството, които да доведат до ограничение на случаите на домашно принуждение.
 
Стотици хора се събраха и пред Съдебната палата във Видин. Събитието беше проведено от Камелия Илиева и Марта Абушинова. Протестът протече умерено, нямаше полицейско наличие.  Силвия Герасимова, участник в митинга, съобщи, че е извънредно време в България да има закони и те да се съблюдават, само че да са сурови за суровите действия. Ако би трябвало ще дойда още 100 пъти, стига в действителност да получим най-сетне добра вест, безапелационна бе тя. Нашето семейство живее във Англия и там нещата седят по напълно друг метод. Държавата застава зад майката и зад детето, а това, което се случва тук в България не е обикновено, сподели Биляна Джабирова, майка на 25 години.
 
По-голямата част от протестиращите бяха дами, само че измежду тълпата се открояваха и мъже. Цялата тази обстановка е нечовечна и като жители би трябвало всички да се съберем и да подкрепим момичето, сподели Мартин Стефанов, млад видинчанин. Ивайло Петков, също част от протестиращите, показа, че през днешния ден е тук, тъй като желае да изрази неговата поддръжка към жертвите на домашно принуждение и недоволството към административното напредване на всички тези сигнали и случаи. 
 
Стотици габровци излязоха на кротичък митинг през днешния ден на централния площад " Възраждане " в поддръжка на 18-годишното момиче от Стара Загора, станало жертва на принуждение. Хората минаха в шествие от Съдебната палата в Габрово до постройката на Областната администрация. Бяха издигнати плакати с надписи " Нито една повече ",   " Не на експанзията ", " Искаме закони ", " Оставка за съдийката, определила лека телесна щета ".
 
" Излязох с цел да прикани всички жертви да се борят за правата и позицията си, да не се опасяват, а да работят. Не бива да оставяме насилниците да тъпчат нашите права. Трябва да променим и дейностите си като общество, девойките би трябвало деликатно да сортират сътрудниците си, а мъжете би трябвало да знаят, че решението на проблемите не се крие в юмруците ",  посочи Мариета Дачева от Габрово.  " Искаме беззаконието и насилието да спрат. Това рано или късно ще се случи. Ние и децата ни ще живеем в една естествена и спокойна страна ", сподели по време на шествието в Габрово Надя Колева, един от уредниците в обществените мрежи бе Надя Колева от Габрово. 
 
Със викания за правдивост и смяна се организира мирното шествие и в Добрич. Част от настояванията на митинга бяха  да бъде несъмнено равнище на телесно увреждане, отговарящо на пострадванията на жертвата, да се вкарат съответни ограничения против причинителите на домашно принуждение, да бъде въведена превантивна работа както с евентуални жертви, по този начин и с евентуални причинители.
 
" Тук съм, с цел да поддържа това дете и нейното семейство. Моята 21-годишна щерка ми зададе въпроса: " Защо това се случва в България " и аз не можах да ѝ отговоря. Нека не забравяме, дано да имаме религия в нас и дано пожелаваме, тъй като институциите са длъжни точно на нас ", сподели шефът на Регионалната библиотека " Дора Габе " Теодора Денкова. Тя подсети и за случая с 18-годишната Виктория от Добрич, която бе държана в плен двадесет дни и изтезавана. 
 
" Тук сме с цел да изразим своята гражданска позиция. Тези неща не би трябвало да се позволяват. Някой някъде по веригата не си е приключил работата. Не може този човек да се разхожда ненаказан, до момента в който не се вдигне медиен звук. От дълги години буксуваме като общество, просто се надявам да се събудим ", сподели и артистът Владимир Трендафилов. 
 
Протест в поддръжка на потърпевшото момиче от Стара Загора се организира и в Разград. Хората се проведоха през обществената мрежа и се събраха да изразят позицията си против насилието пред Съдебната палата. Сред участниците бяха доста младежи, митинга поддържаха също ръководителят на Общинския съвет Стоян Ненчев, зам.-кметът Добрин Добрев, общински съветници.
 
" Съдия Татяна Гьонева от Окръжен съд - Стара Загора не може да ми е сътрудник правист. Нейните дейности са всичко друго, единствено не и защитаващи правата на жителите и техните законни ползи. Затова сме излезли с декларация, изразяваща освен възмущението на хората от Разград от осъществените дейности на нечовечен садизъм против 18-годишната Дебора Михайлова, само че и от дейностите на съдията ", сподели общинският консултант юрист Антон Монев.
 
Над 300 поданици на Кюстендил също се включиха в кротичък митинг против насилието и в поддръжка на 18-годишното момиче, което пострада в Стара Загора. Местните се събраха на централния площад " Велбъжд " в Кюстендил, а оттова се насочиха в шествие към Съдебната палата в Кюстендил. Мирният митинг се водеше от кмета Петър Паунов и ръководителя на Общинския съвет Иван Андонов. На митинга беше и заместник-областният шеф Критиян Иванчов, представители на общинската и регионалната администрация.
 
" Изненадан съм от наличието на толкоз доста хора. Не би трябвало да се оставят такива случаи, те не са единични. Има доста случаи, само че жертвите ги е боязън да приказват за това. Надявам се, събирайки се толкоз доста хора, да им дадем мощ, с цел да не мълчат. Протестът е и към самите закони - не може с 400 шева, съдът да постановява лека телесна щета. Това си е опит за ликвидиране ", споделиха уредниците.
 
" Необходими са по-сериозни санкции за насилниците. Аз персонално доста се опасявам, когато ми се наложи вечер да се прибирам сама ", описа Йоана Георгиева, на 19 години от Кюстендил, която беше пристигнала да се включи в митинга против насилието и в поддръжка на потърпевшото момиче от Стара Загора. Над 100 врачани се включиха в митинга в поддръжка на обезобразеното 18-годишно момиче. Това бе най-многобройното неодобрение на гражданското общество от последните години, в което хората демонстрираха, че няма да седят безучастни. Протестът бе пред постройката на Съдебната палата и бе проведен през обществените мрежи. Много бяха хората с деца, които показаха безпокойствието си, че в случай че сходни случаи не получат съответното наказване, има заплаха в бъдеще да стават от ден на ден. " Не би трябвало да сме безучастни, желаеме правдивост, правда и успокоение в страната. Но сме стигнали до състояние страната да ни остави за всичко да се грижим сами. И, популярност богу, че го има гражданското общество ", показа Маргарита Петкова.
 
Възмутен татко на малко момиченце изиска смяна в законовите разпореждания, които да са ясни и съответни, а не да имат опция за тълкувания. И добави, че би трябвало и смяна във възпитанието, и в груповото мислене на обществото, защото в последно време прекомерно доста мъже мислят, че могат да върнат мутренските времена.
 
На митинга млада майка беше донесла бяло платно и правеше бодове с червен конец. " Дотук са към 60-ина, желая да ги направя 400, с цел да си показа човек по какъв начин наподобяват фактически толкоз бодове ", изясни Божидарка Йорданова. По думите ѝ всичко стартира от фамилията. " Трябват повече диалози, връзка и повече поддръжка от страната в областта на образованието, изкуството. Културата е това, което на мен ми липсва ", уточни младата жена.
 
Множество хора се събраха пред Съдебната палата в Благоевград. " Не би трябвало да оставаме със затворени очи, в случай че Темида е сляпа, то обществото не би трябвало да бъде сляпо ", сподели Катя Лазарова от протестиращите жители. Тя се причисли към митинга довечера със своя седемгодишен наследник. " Имам и щерка, и поради нея съм тук, тъй като в действителност би трябвало да има действителни промени в закона, обективни присъди и нашите деца да се усещат спокойни в родната си страна ", сподели Катя Лазарова. 
 
 Протестът против насилието над дами в Русе Протестът против насилието над дами в Русе Източник: Българска телеграфна агенция
" Имам две дъщери и желая да живеем в страна, която се грижи за тяхната сигурност, желая да сме спокойни за нашите деца ", сподели Вяра Ризова, която също бе на митинга със своята 7-годишна щерка. " Голямата ми щерка е на 25 години, само че и дребната осъзнава обстановката. Засега се пробвам да обясня, че има неприятни хора и страната се грижи тези неприятни хора да си получават заслуженото и да не тормозят останалите хора, тъкмо заради тази причина сме тук ", сподели още Лазарова. 
 
С спокойно шествие, което мина от постройката на съда до постройката на Общината, жители от Петрич също показаха своята поддръжка към потърпевшото момиче от Стара Загора. Около 18:30 ч. протестиращите минаха през центъра на града.   " Тук сме да подкрепим момичето и фамилията ѝ. Всички дружно би трябвало да помогнем и да реализираме смяна в системата ", сподели Десислава Учителска, участник в митинга.
 
" Трябва да имаме съответно законодателство, което да дава отговор за сходни дейности. Не може да съсипеш живота на едно младо момиче и в идващия миг да ти кажат, че това е лека телесна щета ", сподели Цветан Маникатов участник в митинга. Той добави, че жителите би трябвало да се усещат предпазени и сигурни в личната си страна.
 
" Тук съм в поддръжка на младото момиче и в символ на митинг против правосъдната система. Протестирам за незабавна промяна и оставка на всички, които са определили това като лека телесна щета. Протестирам против всички институции, които дават отговор за правовия ред в страната ", сподели Дафинка Тасева, участник в протестното шествие. 
 
На днешния митинг участваха и доста млади мъже, които желаеха да изразят своята взаимност с потърпевшото 18-годишно момиче в Стара Загора и да заявят изрично " не " на насилието. Сред тях бе и състезателят по таекуондо и притежател на европейска купа Илиан Томанов. " Трябва да се види, че има гражданско общество, всеки един проблем да се демонстрира ", сподели Томанов.
 
" Не съм движимост в правосъдни промени, само че съм сигурен, че нещата някъде " куцат ", тъй като - с цел да се стигне до такава степен човек, направил действие с такава свирепост, да е измежду нас, значи някъде има нещо, което " куца ", сподели още спортистът и добави, че проявата на свирепост към живо създание е необяснима. " В даден миг би трябвало да стартира да има боязън от гражданското общество, би трябвало все по-често хората да излизат за всевъзможни проблеми и да се знае, че се носят последици от дейностите ", сподели още Томанов.
 
По-рано през днешния ден стана ясно, че Георги Георгиев, арестуван и обвинен за зверското посягане и закани над 18-годишно момиче в Стара Загора, остава в ареста. Районния съд в града взе непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ".
 
Георгиев беше арестуван през вчерашния ден (неделя, 30 юли) по досъдебно произвеждане по отношение на отправените закани. Повдигнати са му две обвинявания - за нанасяне на междинна телесна щета и за закана за ликвидиране. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото му нарушение от сходен темперамент. Нападението е станало още в края на юни, а казусът закупи необятен публичен отзив преди дни.
 
Още на 24 юни посоченият за причинител е изпратил известие на 18-годишното момиче със наличие: " Направо те умъртвявам ", а на 25 юни - " Ще ти закача главата ". На идващия ден влиза в дома на жертвата с маска и макетен нож и ѝ нанася юмручни удари в главата. 
 
Източник: Дарикнюз
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР