Нискотарифните полети до Варна и Бургас, които бяха открити в

...
Нискотарифните полети до Варна и Бургас, които бяха открити в
Коментари Харесай

Нискотарифните полети водят 300 000 повече туристи у нас

Нискотарифните полети до Варна и Бургас, които бяха открити в края на март, ще доведат още най-малко 300 хиляди туристи през тази година, спрямо миналата. Това сподели Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма.

През летния сезон главните ни пазари ще бъдат немският и съветският и би трябвало доста да ги пазим, сподели още специалистът. Очаква се за 2018 година темпото на увеличението на туристите да бъде тъкмо с 11%.

Привършващият месец май също е добър за българския туризъм. Причините са две.

„ Май месец се явява много мощен месец. Миналата година сме имали 870 хиляди задгранични гости, само че в този момент ще имаме може би към 100 хиляди повече, защото започнаха нискотарифните полети до летищата Варна и Бургас. Това е и главната причина за увеличение на приходите. От една страна приходите ги усилваме поради по-голямата маса пътуващи хора, които идват и поради европредседателството, и поради нискотарифните полети. Качихме и цените. Европредседателството даде опция за доста по-голяма претовареност в софиийските хотели, нямаше места и, когато свършиха местата, се явява инструментът за регулация цена. Ако при 140 лева всичко е цялостно, цената става 150, 160 лева и по този начин не оставате недоволни туристи “, изясни специалистът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в туризма към този момент и заплатите са по-високи, защото „ се видя, че няма по какъв начин да се „ мине метър “.

На въпроса резистентен ли е този растеж от 11% за първото тримесечие на годината и ще продължи ли да се усилва, събеседникът отговори:

„ Има доста геополитически фактори, които въздействат, само че бих споделил, че в стратегически проект България стои доста устойчиво. Европредседателството ни правеше една невиждана реклама – 200 пъти дневно се загатва „ София “ и „ България “ в разнообразни медии в целия свят.

От края на март започнаха нискотарифните полети до Варна и Бургас и има доста поляци. Когато те идват, харесва им, вършат реклама от уста на уста и идват повече. Най-добрата реклама на България са хората, които идват и виждат какво е тук – умерено, безшумно, на ниска цена, красиви хора, приказват на всевъзможни езици, тъй като ние сме на кръстопът “.

Разбира се, налице са и проблемите:

„ Министерството на туризма въобще не умее да ръководи обществената благосъстоятелност – ние нямаме указател, на който да знаем кое къде е, не знаем какви са ни приходите, не знаем какви работни места сътворяваме. За хотелите и заведенията за хранене знаем тъкмо до стотинка, обаче за обществената държавната благосъстоятелност - не. 4 години не успяхме да решим въпроса с къмпингите. Единствено в този момент кметът на Поморие Иван Алексиев излезе с план да се построи място за къмпинги и кемпери в Поморие, т.е. 4 години министерството не може да провежда кметовете на общините и да ги задължи те да посочат териториите, на които може да имате кемпер, каравана или палатка “.

Драганов назова „ безсрамие “ практиката даден плаж да бъде даден на концесионер, който да прави каквото си желае там. Като съществена причина това да се случва той уточни „ корупционните практики, които се постановат посредством закона “.

Според специалистът е нужна промяна в туризма, който сега е неразбираем отрасъл. „ Политическото ръководство постоянно е насърчавало да бъде разлъчен браншът. Цялата ни история е „ Разделяй и владей “, добави Драганов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР