Ниските нива на финансова грамотност на хората, живеещи в селета

...
Ниските нива на финансова грамотност на хората, живеещи в селета
Коментари Харесай

Българите не спестяват за пенсия

Ниските равнища на финансова просветеност на хората, живеещи в селета в Югоизточна Европа (ЮИЕ), може да има негативни последствия за тяхното финансово богатство. Това се споделя в отчета „ Повишаване на финансовата просветеност на популацията в селските региони в Югоизточна Европа “ на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Проектът за техническа помощ за финансово обучение в Югоизточна Европа акцентира нуждата от увеличение на финансовите равнището на просветеност на селското население в района.

Според изследването от 2020 година финансовите знания на жителите на селските региони са много по-малки спрямо тези на градското население в района. Това важи за всяка от страните, които са част от изследването - България, Хърватия, Грузия, Молдова, Черна гора, Република Северна Македония и Румъния. Изключение прави Черна гора, където резултатите на двете групи са идентични.

Хората, живеещи в селата имат по-ниски оценки, в сравнение с жителите в България и Хърватия, само че по-високи резултати в Северна Македония, Молдова, Черна гора и Румъния. В Грузия съответните резултати и за двете демографски групи са идентични.

Следователно финансовото обучение на селското население в Югоизточна Европа се нуждае от деликатно съобразени начинания, с цел да се реализира нужното влияние съгласно характерните провокации и потребности във всеки страна.

Нивото на финансово включване на жителите на селата е по-ниско от това на общото население в района, като се изключи Хърватия и Черна гора. В съвсем всички страни селското население наподобява уязвимо на финансови шокове, като фамилията и приятелите са главният източник на средства при потребност, сочат изводите от отчета. Според него равнището на спестявания на хората в селските региони, сходно на общите равнища на спестяванията, са много ниски в целия район, макар че има разлики сред страните. Спестяването за пенсиониране като цяло е извънредно в целия район, както и спестяванията за пускане, ръководство или разширение на плантация или бизнес. За разлика от това, потреблението на цифрови финансови услуги е едва застъпено в страни от Югоизточна Европа.

Освен това в множеството страни от района селското население страда от утежняване на икономическите условия, по-ниско приходи, намаляващ стандарт на обучение и по-ниска (финансова, просветителна и здравна) инфраструктура от това в градските региони. Пандемията от COVID-19 в допълнение изостря уязвимостта на селското население и бизнеса в селата. Поне половината от селското население в България и Румъния е изложено на риск от беднотия или обществено изключване.
 istock istock
Случаят с Хърватия е сходен, доколкото рискът от беднотия или общественото изключване е доста по-високо в селските региони (почти 40%), в сравнение с в градските региони (20%). Въпреки напредъка, реализиран през последните години, бедността остава забележителна проблем в Грузия, където по-голям дял от селското население живее в последна беднотия, спрямо градските региони. В Молдова броят на хората, живеещи в беднотия в селските региони, е съвсем 5 пъти по-висок, в сравнение с в градските региони.

Откриват сметки за образование на възрастни

Освен това, младежи сред 20 и 24 години (59%) и изключително млади дами сред 25 и 29 години (43%) от селските региони са изправени пред най-високи равнища на безработица. Коефициентът на последна беднотия в района варира от 0,8% от селското население в Хърватия до 6,1% в Северна Македония. Отдалечените и небогати селски региони в района са доста наранени от миграцията, заради неналичието на работа и ниските заплати.

Вътрешните парични преводи играят забележителна роля в стопанските системи на района, вариращи от 14% в Република Северна Македония надлежно на съвсем 30 и 40% от селското население в Черна гора и Хърватия, която оповестява, че е изпратила или получила вътрешни парични преводи през миналата година. По отношение на интернационалните парични преводи, тяхното релативно значение като източник на външно финансиране в района се чака да се усили. На първо място по получени парични преводи в безусловно изражение са България (2,3 милиарда долара) и Грузия (1,9 милиарда долара), следвани от Молдова (1,6 милиарда долара).

Демографските характерности, като по-висока дял на възрастното население, и географските характерности - по-големи дистанции за достъп до опазване на здравето, обучение, финансови и други услуги, съчетани със слабото нахлуване на интернет, са фактори, излагащи селските региони на по-големи компликации от градовете, написа ва разбора.
 istock istock
Затова специалистите считат, че на този декор усилването на финансовата просветеност може да помогне за извеждането на уязвимите групи от беднотия, в това число на тези, живеещи в селските региони.

Страните от ЮИЕ напреднаха доста в постигането на по-голямо финансово включване през годините. През 2017 година приблизително 64% от жителите на селските региони и 67% от цялото население (на възраст 15+) са имали достъп до сметка във финансова институция – като банка, компания за заеми, написа още в отчета.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР