Нищо не е толкоз важно в кулинарията, колкото избирането на

...
Нищо не е толкоз важно в кулинарията, колкото избирането на
Коментари Харесай

Съвети от старите книги при избора на меса за готвене

Нищо не е толкова значимо в кулинарията, колкото избирането на положителни меса и други артикули за гозби. Вижте тази селекция от препоръки от старите книги при избора на месо за готвене.

Пуйки и кокошки - краката би трябвало да са черни и меки, а ноктите къси. На остарелия пуяк (мисиряк) очите му постоянно са хлътнали, а краката сухи.

Говеждо месо - когато е прясно, зрънцата му се виждат и наподобява червеникаво, а тлъстината му бие на неясно жълто.

Телешко месо - би трябвало да е напълно бяло, въпреки че се случва от време на време и възтъмното да е вкусно. Някои месари пускат кръв на телето, преди да го заколят, с цел да докарат месото да наподобява възбяло, само че такова месо губи усета си. Телешкото месо не може да изтрае дълго време и изключително в горещините се скапва бързо.

Овче месо (Овчина) - когато е плътно, алено и тлъстината му бяла, значи е положително! Тлъстината на по-младите овце се дели елементарно, до момента в който на старите е жилава. Ако овцата е болна, месото наподобява слузесто и като го стиснеш, пуска вода, а лойта бие на жълто.

 Избор на агнешко и овче

Агнешко или шилешко месо - то не трае доста. Добро е, когато огромната вратна жилка е синкава, а предницата прясна.

Пуйка (Мисирка) - когато купувате птици, би трябвало да гледате да са млади! Старата пуйка има корави и червеникави крайници, до момента в който младата има черникави (чернички). Ако е към този момент заклана, гледайте да са и очите цялостни и краката влажни.

Кокошки - когато краката и гребените им са гладки, значи са млади! Когато краката и гребените им са разрошени, грапави и чепати, значи са остарели.

Гъски - когато са остарели, краката и човките им (Гагите) са червени, а когато са млади - жълто-бели. Ако са към този момент заклани и им се огъват краката, значи са пресни. Но, в случай че краката им са корави, тогава са остарели.

 Избор на гъше месо

Патици (Юрдечки) - гледайте да са им меки краката и надути гушите. Питомните са жълти, а дивите с червени крайници.

Скумрия - рибата би трябвало да е напълно прясна, тъй като другояче не коства и става единствено за саламура.

Речните риби - те са най-вкусни, в случай че се готвят, до момента в който са още пресни.

Мидите (Скойки) - когато черупките им са добре стегнати, това демонстрира, че са пресни. Мидите с дребна черупка са най-вкусни!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР