Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го

...
Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го
Коментари Харесай

Спрете навреме: Ако сте твърде самокритични, това може да доведе до лоши последици

Нищо не е положително или неприятно, единствено мислите ни го вършат такова “ – Шекспир
Колко постоянно сте допускали стресът да повлияе на вашето благополучие като си поставяте нереалистични условия към себе си, работата, персоналните взаимоотношения? Много хора попадат под въздействието на разрушителното държание на непрекъсната самооценка, която им пречи да реализират всичко, за което са мечтали. Всеки човек има своите мощни и слаби страни, само че когато спрем да се фокусираме върху значимите си качества и стартираме да имаме упования, които не дават отговор на опциите ни, ние сме подготвени да се провалим, още преди да сме почнали каквото и да е.

Много постоянно проблеми и стрес в детството, свързани с прекомерно амбициозни родители, строги и несъобразителни учители, по-големи братя и сестри, които обичат да си вършат неуместни смешки, са причина огромен брой хора да се подлагат на критика непрекъснато, да не се харесват, да не правят оценка постигнатото – те постоянно търсят минусите, склонни са да се упрекват и в никакъв случай да не са удовлетворени от това, което имат. Самокритиката се образува от мъчителни ранни житейски прекарвания, в които сме очевидци или изпитали мъчителни настройки към нас или околните до нас хора. Докато растем, ние неумишлено одобряваме и интегрираме този модел на разрушителни мисли към себе си и другите. Когато не успеем да се идентифицираме и отделим от този вътрешен критик, ние му разрешаваме да повлияе на нашето държание и да оформя посоката на нашия живот. Той може да саботира нашите триумфи или нашите взаимоотношения, което ни пречи да живеем живота, който желаеме и да станем хората, които се стремим да бъдем.

Всеки човек е разграничен на две – едната половина е ориентирана към задачите и персоналните достижения, а другата част е самокритична, самоотричаща се и даже саморазрушителна. Това „ анти-аз “ продължава да основава отрицателен умствен развой, който психологът и създател Робърт Фишстоун назовава „ сериозен интуиция “. Този вътрешен критик може да се появи на всички места, в изцяло безобидни на пръв взор обстановки, както в работата, по този начин и във взаимоотношенията. С каквото и да се захванем, постоянно един глас вътре в нас ни повтаря: „ Подложен си на прекомерно огромен стрес, няма да се оправиш “, „ Никой няма да оцени работата ти, по-добре да се откажеш “ или пък „ Той/тя не те обича, никой няма да се грижи за теб “, „ Никога няма да си задоволително добра/добър, с цел да бъдеш същински обичан/а. “ – познато ли ви звучи? Според изследване на психолози, измежду най-честите рецензии, които хората насочат към себе си участват и фразите: „ Ти си грозна/ противен “, „ Толкова си глупав/а “, „ Ти си дебел/а “, „ Има нещо неправилно с теб “, „ Ти си различен/различна от другите хора. “

Тази непрекъсната самооценка може да се отрази отрицателно, както на душeвността и самочувствието, по този начин и на физическото ни здраве. Преодоляването и „ заглушаването “ на този вътрешен критикуващ глас е от изключително значение. Как да се оправим с това? Специалистите дават следните препоръки, посредством които да противодействаме и да реализираме позитивни резултати:
Постарайте се да определите какво ви споделя вашият сериозен интуиция. Опитайте се да осъзнаете и приемете, че този развой на мислене е обособен от вашата действителна позиция. Не забравяйте, че вашият сериозен интуиция не е отражение на действителността. Това е позиция, която сте приели въз основа на разрушителни ранни житейски прекарвания и настройки, ориентирани към вас, които сте приели като свои собствени;

Можете да отговорите на своя вътрешен критик като напишете по-реалистична и състрадателна оценка за себе си. Вземете лист хартия и напишете всички рецензии, които си отправяте. След това се пробвайте да измененията написаните упреци в позитивен аспект: в случай че сте написали мисъл като „ Ти си толкоз глупав/а “, можете да я измененията в „ Може да се оправям по-трудно от време на време, само че аз съм интелигентен и способен по доста способи. “ Това упражнение не е предопределено да ви построи или да усили егото, а да покаже по-добро и по-честно отношение към вас самите.
Не забравяйте да не действате съгласно директивите на вътрешния си критик. Предприемете дейности, които съставляват вашата лична позиция. Вашият сериозен интуиция може да стане по-силен, като ви споделя да останете апатични или да не се възползвате от възможностите, които се появяват пред вас. Но отделяйки се от този деструктивен развой на мислене, ще ставате по-силни, до момента в който вашият вътрешен критик става по-слаб.

От нас зависи да се оправим с това унищожително държание – значимото е да го желаяме, да имаме воля и предпочитание да го преодолеем и може би най-трудното – да бъдем непрекъснати и да не се отхвърляме. Просто се изисква време, с цел да променим мислите и метода, по който възприемаме себе си и нещата, които вършим. Доза възприятие за комизъм, потупване по личното рамо при всеки дребен прогрес и повече позитивизъм биха помогнали доста: „ Всяко парченце рецензия скривайте сред две огромни части похвали. “ – Мери Аш.
Инфо: Хера

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР