Ниос (на английски и на френски: Nyos) е кратерно езеро

...
Ниос (на английски и на френски: Nyos) е кратерно езеро
Коментари Харесай

Въглероден диоксид от езерото Ниос и убива 1700 души

Ниос (на британски и на френски: Nyos) е кратерно езеро в Северозападен район, Камерун, на към 315 km северозападно от столицата Яунде. Ниос е надълбоко езеро върху ската на неактивен вулкан, част от Камерунската линия.
Джоб с магма лежи под езерото и изпуска въглероден диоксид (CO2) във вода, образувайки въглеродна киселина. Ниос е едно от трите познати експлодиращи езера, които са наситени с въглероден диоксид по този метод (другите са Монун и Киву).
 Роден е Никола Петров, български художник-живописец Роден е Никола Петров, български художник-живописец
Никола Петров е роден в 1881 година във Видин. Още от възпитаник демонстрира податливост и невероятна схватливост към изобразителното изкуство....
През 1986 година, евентуално вследствие на свлачище, езерото внезапно изпуска огромен облак CO2, който задушава 1746 души и 3500 селскостопански животни в близките градове и села. Макар това да не е първият случай на сходно събитие, това е първото всеобщо задушаване, породено от естествено събитие. За да се предотврати повторна поява, през 2001 година е конфигурирана дегазираща тръба, която изсмуква водата от долните пластове към върха, позволявайки на въглеродния диоксид да изтича в безвредни количества. През 2011 година са конфигурирани две спомагателни тръби.
В днешно време, езерото към момента съставлява опасност, защото естествената му стена отслабва. Лек трус би предиздвикал естествената му дига да поддаде и водата да връхлети селата по пътя си чак до Нигерия, като дружно с това се изтърван огромни количества въглероден диоксид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР