Нина Хрушчова, преподавател по международни отношения в The New School,

...
Нина Хрушчова, преподавател по международни отношения в The New School,
Коментари Харесай

Казахстан и цената на руската империя

Нина Хрушчова, учител по интернационалните връзки в The New School, в разбор за Project Syndicate.
Парашутисти от елитната съветска бригада Спецназ - ударните войски на съветската войска, дойдоха в Казахстан, с цел да потушат общонационалнитe митинги против приятелския режим на Кремъл в страната. Това се случва в миг, когато съветските войски към този момент са струпани покрай границата с Украйна и единствено 15 месеца откакто съветска стрелкова бригада се намеси, с цел да постави завършек на сраженията сред Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах. Наистина ли президентът Владимир Путин се пробва да възвърне Руската империя?

Разбира се, невероятно е да се знае сигурно какво се върти в главата на кремълския сфинкс. Но каквито и да са желанията на Путин, дейностите му подкопават съдбовно концепцията, която беше в основата на основаването на Руската федерация преди 30 години.
Реклама
Борис Елцин, първият постсъветски президент на Русия, рядко е тематика за диалог в днешно време.

Но той точно призна монументалните разноски за поддържане на руската империя , които способстваха за унижението на руснаците и държането им в пандиза на една полицейска страна. Само посредством раздробяване на империята и определяне на свободна пазарна стопанска система Русия би могла да обезпечи независимост и разцвет на своя народ. Но в навечерието на новата 1999 година Елцин обрече личната си визия - този, на който той съобщи властта тогава, в този момент я отхвърля. Путин, наподобява, е решен да стане сюзерен на някогашните руски страни. Това е доста скъпа концепция.

Не е ясно какъв тъкмо дял от руския Брутният вътрешен продукт е отивал за поддържане на Съюз на съветските социалистически републики. Със сигурност голяма част от държавните доходи отиваха в руския военнопромишлен комплекс.Тези разноски не способстваха с нищо за елементарните руснаци. Но от царете през Ленин и Сталин до Путин през днешния ден съветските водачи имат вяра, че цената на империята е оправдана.
Путин, наподобява, е решен да стане сюзерен на някогашните руски страни. Това е доста скъпа концепция.
А цената на упоритостите на Путин се усилва. Военните разноски на страната набъбнаха от 3,8% от Брутният вътрешен продукт през 2013 - годината преди Русия да нахлуе в Украйна и да анексира Крим, до 5,4% през 2016 година С съветските войски, ситуирани в окупирания грузински район Абхазия, отделилата се молдовска област Приднестровие, Нагорни Карабах, Казахстан, Киргизстан и Беларус, това не е изненада.
Реклама
По-трудни за количествено установяване са стратегическите разноски на империята, за които Путин не желае да приказва. Имперската стратегия на Кремъл, изключително анексирането на Крим, сложи под въпрос реда след студената война в Евразия, от Балтийско до Берингово море. Други международни сили - изключително Съединени американски щати и Китай, вложиха доста в поддържане на статуквото, което Путин се стреми да наруши.

Установеният след студената война ред разреши на държавните управления да пренасочват запаси от военните си бюджети към обществените стратегии. Мирният дял освен даде опция за икономическия преход на Русия, само че също по този начин поддържа дългия стопански взрив на Запад, който приключи с финансовата рецесия от 2008 година

Най-големият бенефициент беше Китай. Краят на студената война разреши на страната да пренасочи запаси към икономическо развиване и понижаване на бедността. Успехите на Китай през последните 30 години приказват сами за себе си.

На този декор можем да гадаем по какъв начин китайският президент Си Цзинпин гледа на съветската интервенция в Казахстан, чиято обща граница с Китай е близо 1800 км. Особено в светлината на мненията на Путин, които омаловажават самостоятелната държавност на Казахстан. (Той сподели сходно пренебрежение и към независимостта на Беларус, балтийските страни и Украйна.)
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Телекоми 3 Политика 1 Компании 2 Свят 3 Икономика 1 Икономика 2 Политика 3 Отбрана Реклама
Вътрешните разноски - а изследванията демонстрират, че малко руснаци са подготвени да заменят стандарта си на живот за нараснал световен статус - би трябвало да са задоволителна причина Путин да се откаже от имперските си упоритости. Възможността за обновяване на съперничеството с Китай сигурно е другата причина. Но надалеч не е несъмнено, че Путин ще последва разсъдъка. Той към този момент подценява уроците от личната история на Русия.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР