Никоя нормална държава не продава земя на чужденци, твърди публикация

...
Никоя нормална държава не продава земя на чужденци, твърди публикация
Коментари Харесай

Проверка на факти: Има ли план за продажба на държавна земя на чужденци?

" Никоя естествена страна не продава земя на чужденци ", твърди обява в ТикТок от края на ноември 2023. Видеото съдържа мнения на министъра на финансите Асен Василев и на ръководителя на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов за това дали страната се готви да попълни Бюджет 2024 с пари от продажбата на земи от държавния аграрен фонд.



Към 22 декември видеото е гледано над 154 000 пъти, има 4359 лайкове и 352 коментара.

Нашата инспекция на обстоятелства сподели, че диалози сред членове на държавното управление за продажбата на държавна земя фактически е имало, само че тя не е била предопределена за купувачи от чужбина. Поне към този момент държавното управление се отхвърля от тази концепция. Това е видно и от признатите дефинитивно през вчерашния ден текстове на Бюджет 2024.

Видеото в ТикТок приключва с имитация на Асен Василев от парламентарната естрада: " Да го духат бедните ". Изказването, обаче, се оказва извадено от подтекста и няма общо с концепцията за продажба на държавна земя. Асен Василев от парламентарната естрада, само че през 2022 година по време на диспути по вота на съмнение против кабинета " Петков ".

" Вашата философия е " да го духат бедните ", декларира той на 21 юни 2022, обръщайки се с упреци към тогавашната съпротива.

Каква е хронологията на събитията към концепцията за продажба да държавна земя?

Дни преди Министерският съвет да одобри бюджета за следващата година профилирани аграрни уеб сайтове оповестяват, че държавното управление се готви да продаде 700 хиляди декара или една пета от земеделските държавни земи против 340 млн. лв., с цел да попълни план-сметката. Прилага се и мнение на министъра на земеделието от 13 ноември, в което тематиката е разказана.

На 24 ноември кабинетът гласоподава бюджета и го внася в Народното събрание. Минути след утвърждението на закона от държавното управление, финансовият министър го показва. Тогава той за първи път отговоря на въпроса - счита ли да продава държавна земя, с цел да цялостни бюджета за следващата година.

" Няма такива доходи, заложени в бюджета за 2024 година, тъй че това са някакви подправени вести, които циркулират ", сподели Асен Василев, министър на финансите на 24 ноември 2023 година.

Темата, обаче, напълно не заглъхва. Напротив - разраства се. На 27 ноември президентът предизвести, че е подготвен да наложи несъгласие на държавния бюджет - нещо, което в никакъв случай не се е случвало.

" Недопустимо е и желанието на министъра на финансите за ликвидация на държавния аграрен фонд, тази земя е стратегически запас и касае нашата продоволствена сигурност.

Призовавам рационалните политици от всички партии да пресекат тази случка. Досега президент не е налагал несъгласие върху закона за държавния бюджет, само че в случай че Народното събрание не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и подобен вид ", съобщи президентът Румен Радев.

Отговорът на финансовия министър Асен Василев:

" Президентът се е изказал през днешния ден във връзка на закона за държавния бюджет с подправена вест. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни и заключителни разпореждания. Там член, с който да се продават земи от държавния аграрен фонд, няма ".

В бюджета и в бюджетната прогноза няма записани такива текстове. Има обаче .



Финансовият министър не отговори за какво е пратено това мнение.

" Не съм проверявал, може и да е имало, има безчет мнения. Всеки ден получаваме, само че отново споделям, такова нещо няма по какъв начин да стане без публично разискване ", сподели Василев на 27 ноември.

Оказва се обаче, че сондажи по тематиката за продажба на земеделска земя са правени като даже във финансовата прогноза за бюджета на министерството на земеделието е записан предстоящ доход от продажбата на 700 хиляди декара, само че през 2025 година. Оригиналното писмо на земеделския министър е показано в земеделската комисия на Народното събрание на 29 ноември. Това демонстрира .



И по този начин “фалшивата вест ” се оказва пресилено подправена. Обяснения в пленарната зала дава и министър председателят Николай Денков на 1 декември. Той за първи път от страна на държавното управление признава, че диалози са водени по тематиката и в действителност е имало преписка сред министерствата на финансите и на земеделието. От думите му излиза наяве, че от концепцията държавното управление се е отказало, тъй като не е било преференциална такава продажба.

" Първо няма да се продават земи и тази тематика е завършена, каквито и писма да са разменяни сред двете министерства - на земеделието и на финансите. Говорих и с двамата министри, каква е била повода да се организира такава връзка, може да попитате тях и те ще ви отговорят. Не е преференциално и няма да се продава земя ", сподели Николай Денков, министър-председател.

Има и още една спънка земята да бъде продадена на чужденции, а точно - по закон тя може да бъде купена с обезщетителни принадлежности като по този метод се заплаща 60% от цената ѝ. Компенсаторните принадлежности са благосъстоятелност на българи като по този метод те са обезщетени поради отнети земи, които не са могли да им бъдат върнати или заплатени ( - чл.3, алинея (4) и (5) и член 35).

Не за първи път държавният аграрен фонд е премислян като източник на доходи. През 2012 година сходна концепция е стартирана от земеделския министър от първото държавно управление на Бойко Борисов - Мирослав Найденов. Тогава концепцията е отхвърлена.

Апетитите към държавните земи сега са огромни заради една причина - земята е стеснен запас и държавните територии са от дребното, които могат да бъдат препоръчани на пазара като свежа продажба.

Заключение: Внушението, че държавното управление се готви да продава държавна земя на чужденци е манипулативно. Обсъждане на възможна продажба на държавна земя фактически е имало, само че тя не е била предопределена за купувачи от чужбина. Освен това, най-малко към този момент, държавното управление се отхвърля от тази концепция. Това е видно и от текстовете на признатия през вчерашния ден дефинитивно Бюджет 2024.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР