Никой в България не преследва политическата корупция. В затвора няма

...
Никой в България не преследва политическата корупция. В затвора няма
Коментари Харесай

Гардиън: Облак от корупция надвисва над България, докато поема председателството на ЕС

Никой в България не преследва политическата корупция. В пандиза няма нито един някогашен чиновник на държавното управление. Достигнахме стадий, в който описваме държавната корупция като завладяване на страната. "

Това споделя Огнян Шентов от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) в публикация на британския вестник " Гардиън ", озаглавена " Облаци от корупция висят на България, до момента в който поема председателството на Европейски Съюз " и представена от " Дневник ".

В нея авторката Дженифър Ранкин цитира от Брюксел отчет на ЦИД, " който обрисува унищожителна картина на корумпираност от върховете до низините на обществото ". Повече от 20%, или 1.3 милиона пълнолетни българи, са взели участие в някаква корупционна интервенция като плащащи или получаващи рушвет, само че през 2015 година са завършени едвам 72 каузи, споделя още Ранкин.

В среднощ против 1 януари ще свири музика и ще блестят фойерверки, когато България - най-бедната и " най-корумпираната " страна в Европейски Съюз, ще поеме палката на ротационното председателство. Да си ръководител на съвещанията на Европейски Съюз и на определянето на дневния ред към този момент не носи това въздействие, което имаше в предишното, само че въпреки всичко е доста значим миг за тази страна, станала член с последната вълна на включили се, се споделя още в публикацията.

Ранкин цитира Transparency International, която дефинира България като страната от Европейски Съюз, в която усещането на корумпираност е най-високо, както и че наличието в държавното управление на извънредно десни партии провокира паника, а борци с корупцията се притесняват, че в идващите 6 месеца Брюксел ще се държи по-меко по отношение на управляващите в София.

В публикацията се споделя още, че измежду борещите се с корупцията в България се счита, че " Лукойл " има монополна власт, обезпечена с помощта на няколко държавни управления посредством закони, които пречат на конкуренцията. Рухването на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) е посочено като образец за жертва на " спор сред нейния богат притежател и един политик ".

Имат ли резултат отчетите от Брюксел

Механизмът за съдействие и верификация, основан при приемането на България и Румъния през 2007 година, трябваше да работи няколко години, само че и през днешния ден двете страни са обект на особено наблюдаване дали следват европейските правила, споделя на читателите си " Гардиън ". Ефектът от годишните отчети обаче е липсващ, споделят от средите, борещи се с корупцията.

" Очевидно е, че механизмът докара до резултати. България съумя да сложи под надзор проведената си престъпност. Но корупцията и правосъдната промяна не донесоха резултатите, на които Европейски Съюз и Брюксел се надяваха ", изяснява Руслан Стефанов от ЦИД. Според него е неточност да се повтаря, че това е най-корупмираната страна в Европейски Съюз, тъй като проучвания, разнообразни от тези на Transparency International, разкриват друга действителност. " Допитванията на Transparency International са на процедура въпрос дали харесваш страната си. Не мисля, че в България има повече корупция, в сравнение с в Словакия да вземем за пример, само че евентуалните последствия тук са доста по-големи, тъй като българската стопанска система е доста по-малка. "

Висш представител на Европейската комисия отхвърля изказвания, че по политически аргументи отчетите може да отпаднат. Механизмът няма да завърши, до момента в който не забележим изпълнени всички индикатори и рекомендации ", споделя източникът на " Гардиън ".

Председателството не е единствената причина Европейски Съюз да не е податлив да се държи твърдо с управляващите в София. Страната е финансово постоянна и не основава проблеми на Брюксел, против нея няма наказания за нарушение върховенството на закона, какъвто е казусът с Полша, не води война против бежанските квоти, както прави Унгария, и не е обект на избавителен проект за доста милиарди евро, както Гърция, изрежда изданието.

Предвидимият Борисов

" София е предвидима под ръководството на дясноцентристкия министър председател Бойко Борисов и това изяснява за какво Жан-Клод Юнкер приканва дружно с Румъния неотложно да бъдат признати в Шенгенското съглашение. Само че Франция, Германия и други западни страни от години блокират този ход поради угриженост за корупцията. "

Но времената се трансформират. Хедър Грабе от Института за европейска политика на " Отворено общество " показва смяна в настройките след Брекзит и спора с Полша. " През 2007 година имаше предпочитание да се членува във всичко и казусът беше дали си подготвен, в този момент самият факт, че България пробва и желае да бъде част от протичащото се, наподобява, има по-голяма тежест. "

Източник на Рантинг, който познава Борисов и кръга към него, добавя: " Имаше време, когато страхът от Брюксел в дребните страни беше доста мощен, само че в този момент, в случай че си фискално постоянен и сътрудничиш при огромните решения, няма да имаш проблеми. "

В публикацията се означават и терзанията от присъединяване в държавното управление на националисти, които или са осъждани за потребление език на омразата (като Валери Симеонов), или приканват да се стопират търсещи леговище даже със силата на оръжието (като Красимир Каракачанов). Вътрешна македонска революционна организация е " известна със систематичното пропагандиране на ненавист против прилежащи нации на Балканите, както и против ромите ", се споделя в отчет на Съвета на Европа, представен от авторката.

Източникът? прецизира, че тримата министри не са изключително авторитетни в държавното управление, само че че в Брюксел се усеща паника от възгледите им.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР