Никой не се е свързвал с мен за разговори за

...
Никой не се е свързвал с мен за разговори за
Коментари Харесай

Кирил Петков разкри канен ли е да бъде премиер

Никой не се е свързвал с мен за диалози за министър председател за предстоящ постоянен кабинет. Това съобщи служебният стопански министър Кирил Петков на въпрос дали може той да е номинацията на Демократична България за министър-председател.

В изявление за " Свободна Европа " той бе безапелационен, че не би влязал в бъдещо държавно управление без служебния финансов министър Асен Василев, с който като се изключи че са другари, имат и обща визия за финансите и стопанската система. От думите на Петков стана ясно, че той доста почита и настоящия учебен министър проф. Николай Денков. Всъщност тримата водеха диалози с екипа на ИТН, с който обаче се разминаха по политики и по този начин те не бяха включени в проектокабинета на Слави Трифонов.

Министър Петков разяснява още веднъж тематиката с Българската банка за развиване (ББР) и кръга от компании към Делян Пеевски.

" За компании като " Булгартабак " нямаме директна благосъстоятелност от него, само че моите съмнения са, че той е имал въздействие при взимането на заеми. Другото нещо е, че юристът на господин Гайтански е притежател на една от другите огромни компании. За тези заеми непосредствено не можем да открием лицата, които познаваме добре от медиите. Но най-важното за мен е каква част от тези пари ние можем да си ги върнем. Повечето са били дадени като огромни непозволени заеми, само че то въпреки всичко са обезпечени ", съобщи той.

" Проблемът ми е за два от заемите - над 100 милиона лв.. Минаваме през портфолиото. Искаме да открием всички странни решения ", сподели още икономическият министър, само че не пожела да конкретизира компаниите, за които приказва.

Предстои правенето на цялостен отчет и в случай че се види, че има непозволени дейности, то той ще бъде даден на прокуратурата, разкри още Петков.

Все отново той сподели, че не става въпрос за " лов на вещици ".

" Но тезата ми е, че опасности са били поемани от страна на тази банка, която естествена банка не би поела. Има зависимости отвън банката - на този контрол, който го видяхме по медиите - или са били доста оптимистично настроени към бизнесплана на фирмите, или някой им е споделил: Давайте тези заеми, на тези банки ", допусна Кирил Петков.

Той обърна внимание и нуждата от смяна на дейностите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Там се чака през днешния ден да се назначи пълномощник, сподели Петков.

" Ясен (Спасов, бел. ред.), който е изпълнителен шеф на ДКК, се разболя от шарка. Не може сега да приказва с нас ", означи още той.

Кирил Петков вижда проблем в това, че ДКК е играла с цесии от банкрутиралата КТБ.

" Не виждам причина ДКК за какво съществува ", призна министърът.

Бел.ред.
И двете партии, Има Такъв Народ и ГЕРБ, на думи са твърдо за мажоритарния избор и имат общо 128 депутата. Ще вкарат ли мажоритарни избори в два тура?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР