Никой не се е наел с прогноза как ще се

...
Никой не се е наел с прогноза как ще се
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Около нас ще има все повече заразени, шансът да се разболеем е все по-голям


Никой не се е наел с прогноза по какъв начин ще се развие коронавирусът у нас. Това е респираторен вирус. Много дребна част от хората ще съумеят да не бъдат инфектирани. Около нас ще има от ден на ден заболели и шансът да се разболеем е огромен. Затова би трябвало да се пазим – и себе си, и околните ни, добави тя. За това предизвести в ефира на Българска национална телевизия проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Положението е съществено и се чака да стане още по-сериозно по образеца на другите европейски страни. COVID-19 e респираторен вирус. При заразяване с него доста дребна част от хората няма да бъдат инфектирани. С точна прогноза не мога да се наемам, само че ни чака увеличение на броя на случаите на ковид – това е неоспоримо, добави тя.

" Нормално е през лятото, когато е по-топло, вирусът да се популяризира по-трудно. Ако през лятото един човек заразяваше един човек, в този момент заразява двама или трима ", изясни тя.

" Не е елементарно за здравната система. Хората са изморени и на лимита на силите си. Затова би трябвало да им помогнем като съблюдаваме ограниченията. Това е минималното, което можем, да създадем, с цел да понижим опцията да се заразим. Нито е толкоз гибелен вирусът, нито е толкоз лек, с цел да не му обръщаме внимание. Все повече към нас ще има хора, които са го преболедували. Инфекцията е доста по-тежка от грип. Сигурно е, че ни чака увеличение на случаите ", счита проф. Ива Христова.

При по-високи температури вирусът по-трудно се предава, затруднява се неговата трансмисия. А при по-ниски температурите неговата настъпателност става по-голяма. Затова е нужно да се понижи това скокообразно повишаване на инфектираните. Защото кревати ще се намерят, само че въпросът е кой ще лекува болните, тъй като експертите по инфекциозни заболявания са незадоволително, а и останалите лекари на първа линия са към този момент доста, доста изтощени, разяснява проф. Христова.

Според нея е неуместно да се приказва, че не били ефикасни маските. Защото е нереално сходно говорене за действителността. Това е минималното – да носим маски, да съблюдаваме отдалеченост и хигиена, с цел да понижим риска от болестта, предложи експертът.

Това не е леко грипче, а доста по-тежка болест. Близки заболели ще имаме, ще имаме опция да ги чуем – с болките в гърдите, със задуха, с сложното и тежко възобновяване, уверена е проф. Христова.

Що се отнася до ограниченията – мъчно е да се откри салдото, тъй че да не блокираме стопанската система и да запазим здравето.

Смятам, че към настоящето състояне се взимат съответни ограничения, само че е доста значимо да се съблюдават. Тук е значим и контролът. Ако се съблюдават ограниченията и има опция те да се управляват, ще бъде задоволително при сегашната обстановка, счита още Ива Христова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР