Никой не контролира вида на маските и материята, от която

...
Никой не контролира вида на маските и материята, от която
Коментари Харесай

Знаем ли какви маски купуваме за децата си?

Никой не управлява типа на маските и материята, от която са направени, сподели репортерска инспекция на БНР в Ловеч.

Маски от синтетични материали могат да се намерят както в магазини от вида на „ Всичко за 1 лев “, по този начин и в книжарници. През някои от тези маски не може да се диша, описват родители.

Децата ги харесват, тъй като са шарени и имат картинки. За родителите обаче остава решаващата дума с каква маска да снабдят детето си. Те са наясно, че децата не могат да пазят маските чисти. Някои от родителите са на мнение, че е по-добре децата да употребяват шлемове, в сравнение с „ тези незнайни материи “. В началото на образователната година родителите са безапелационни, че регулаторните органи би трябвало да си влязат в ролята. Други приканват сертифицирани маски да се раздават на децата в учебно заведение.

Досега столичната Регионална здравна ревизия не е правила инспекции за типа на маските в магазинната мрежа, излиза наяве от думите на доктор Ирина Гайтаневска от столичната РЗИ. Инспекторите обаче могат да откликнат на сигнал за маски със подозрително качество.

Д-р Гайтаневска поучава маските да се купуват или от профилирани магазини за медицински произведения или от аптеки.

Домашно направените маски от плат би трябвало постоянно да се перат и почистват. Колкото повече пластове има една маска, тя пази по-добре, само че когато избираме маска за деца, тя би трябвало да бъде комфортна, без да пада, само че и без да провокира запаряване, акцентира Ирина Гайтаневска в предаването "Преди всички ".

Маските, които наподобяват на шлемове, оставят повече място за дишане, само че при тях значимото е да се съблюдава отдалеченост, уточни доктор Гайтаневска. „ Тоест тя по някакъв метод ги пази, само че не трябва да се прегръщат, целуват и играят доста близо с останалите дечица, което за тях е обикновено – въпреки всичко те това желаят, те по тази причина се събират между тях. Трябва непрекъснато да им се припомня. “

Материята е доста значима, би трябвало да може да се диша, безапелационна е Ирина Гайтаневска. Тя вижда рисковете в оцветители, които са били употребявани при обработката на плата, както и в съществуването на други алергени и разяснява, че „ колкото е по-обикновена маската, толкоз по-добре ".

Красивата, симпатична, забавна и занимателна маска може да накара детето да я носи, само че не трябва да вземем за пример да има прекомерно доста щампи или залепени картинки, които нарушават притока на въздух през нея, означи доктор Гайтаневска.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР