Никой не контролира отпечатването и разпространението на лотарийни билети у

...
Никой не контролира отпечатването и разпространението на лотарийни билети у
Коментари Харесай

Държавата не контролира продажбата на лотарийни билети

Никой не управлява отпечатването и разпространяването на лотарийни билети у нас. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) няма законови пълномощия, а Министерството на финансите (МФ) е без " функционална подготвеност ". В същото време желанията за ограничение на разпространяването на билетчетата за триене и на рекламата на хазарта изпаднаха в цялостно забвение. Това излиза наяве от информация на „ Медиапул “, откъдето са изпратили въпроси по закона за достъп до информация до МФ и ДКХ.

През 2018 година са отпечатани 197 379 000 броя билети за моментни лотарийни игри, са дали отговор от Министерството на финансите. На процедура това значи, че с цел да се изчерпят всички талони, всеки пълновръстен жител в страната би трябвало да си е купил по 36 броя годишно. През 2019 година към септември са отпечатани 121 641 400 билета. Най-много талони - 95% от общия брой, са отпечатани за компанията " Ню Геймс " на предприемача Васил Божков, която организира игрите на " Националната
лотария ". Държавният " Български състезателен тотализатор " е отпечатал едвам към 9.4 милиона билета през 2018 година, което е 4.8% от общия брой, излиза наяве още от отговора на МФ.

" Националната
лотария " има право да организира 72 типа моментни игри. Част от тях са с тираж 20 - 25 милиона билета, има и такива с по 3,10 или 15 милиона билета. По закон наградният фонд за всяка една от игрите не може да е под 50% от постъпленията от продадените билети. Парадоксът е, че липсва отчетност за продадените досега билети и приходите от тях. Нито МФ, нито отрасловата Държавна комисия по хазарта имат визия каква част от отпечатаните през 2018 година близо 200 милиона билета, които се водят държавни скъпи бумаги, са действително продадени, каква част не са продадени и какво става по-късно с тях, разяснява " Медиапул ". От МФ показват, че тематиката за разпространяването на лотарийните билети била отвън " функционалната подготвеност " на финансовия министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР