Никос Христодулидис/Снимка: БТАНикос Христодулидис ще бъде новият президент на Република

...
Никос Христодулидис/Снимка: БТАНикос Христодулидис ще бъде новият президент на Република
Коментари Харесай

Независимият бивш външен министър Никос Христодулидис стана осмият президент на Кипър

Никос Христодулидис/Снимка: Българска телеграфна агенция
Никос Христодулидис ще бъде новият президент на Република Кипър, откакто бяха оповестени публично окончателните резултати от преброяването на гласовете, подадени на втория тур на президентските избори през вчерашния ден заяви Българска телеграфна агенция.

Бившият външен министър и самостоятелен претендент Никос Христодулидис, подсилен от редица центристки обединения, печели с % 51,97 % от гласовете. Опонентът му Андреас Мавроянис, който беше подсилен от най-голямата лява групировка АКЕЛ, получава 48,03 %.

Още преди оповестяването на формалните резултати Мавроянис се обади по телефона на Христодулидис и го поздрави за изборната победа. Победителят получи поздравления още от сегашния президент Никос Анастасиадис и от водача на най-голямата дясноцентристка партия Демократически общ брой (ДИСИ) Авероф Неофиту.

Христодулидис към този момент е бил поздравен за изборната си победа и от ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола и от сръбския президент Александър Вучич, заяви КНА.
Кой е Никос Христодулидис?
Бъдещият президент на Кипър е 49-годишен и по време на огромна част от десетгодишното ръководство на сегашния президент Никос Анастасиадис беше първо представител на държавното управление, а след това и министър на външните работи. Миналата година обаче подаде оставка и разгласи кандидатурата си за президент, което провокира раздор сред него и към този момент някогашната му партия, Демократическия общ брой, който издигна кандидатурата на водача си Авероф Неофиту.

Победата на Христодулидис се счита за предстояща. Всички социологически изследвания преди изборите предвидиха, че той ще завоюва на втория тур. Явно Христодулидис е съумял да активизира зад кандидатурата си повече гласове от отпадналите претенденти и най-вече от десницата макар опасенията, че мнозина от последователите на ДИСИ, няма да го поддържат, тъй като го държат виновен за неуспеха на формалната им кандидатура.

Сред главните точки в програмата на Христодулидис са:
опазване на финансовата дисциплинаосигуряване на икономическа стабилностевропейска ориентацияи развиване на съюзите със страни от района и Съединени американски щати
Смята се, че позицията му е по-твърда във връзка с кипърския въпрос в съпоставяне със противника му Мавроянис.

Новият президент ще заеме поста от сегашния Никос Анастасиадис на 1 март.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР