Николай СлатинскиНа сайта на Министерството на образованието и науката е

...
Николай СлатинскиНа сайта на Министерството на образованието и науката е
Коментари Харесай

Плагиатите действат като мафия, имената им трябва да се казват, а не да се крият с инициали

Николай Слатински

На уеб страницата на Министерството на образованието и науката е оповестен Доклад до министъра на образованието и науката акад. Николай Денков от Комисията по академична нравственос при министъра на образованието и науката.

В Дотклада се споделя:
„ Изводът е, че и четиримата арбитри удостоверяват съществуването на плагиатство в огромни размери в дисертационния труд и автореферата на госпожа Д. В.
Поради това Комисията по академична нравственос приема, че в процедурата за отсъждане на просветителната и научна степен „ лекар “ госпожа Д. В. е осъществилa плагиатство по смисъла на § 1, т. 7 от Допълнителните разпореждания на ЗРАСРБ. На съображение сегашния отчет, министърът на образованието и науката следва да запознае управлението на НВУ „ Васил Левски “ с резултата от осъществената инспекция.
Ректорът следва да упражни плануваните в ЗРАСРБ пълномощия за лишаване на научна степен и в период от 60 (шестдесет) дни да уведоми Министерството на образованието и науката за подхванатите дейности. “

Аз персонално не разбирам за какво името на плагиата е обещано с букви. Документът е обществен, всичко е от ясно и по-ясно и обществото не би трябвало да гадае кое е това лице, уличено в плагиатство! Обществото е длъжно да знае името на плагиата!
Затова ще поясня – става дума за Даниела Везиева. Да, това е служебният министър на стопанската система в държавното управление на Стефан Янев. Тя е управителен кадър в този момент в БДЖ.
Още до момента в който бе министър, започнаха да се появяват материали, уличащаи Даниела Везиева в плагиатство. Тя се оправдаваше с погрешни изказвания (за имащите нещо общо с науката стана още по-съмнително, четейки и слушайки тези изказвания, до каква степен и дали въобще Даниела Везиева схваща що е това просвета и какви са научните закони и морални норми).

По-късно тя бе назначена в управителния състав на БДЖ. Това мощно ме възмути, тъй като по този начин се толерира плагитаството и влизането с щурм в науката. Ето за какво се обърнах с намерено писмо до премиера Петков. Както пее Владимир Висоцки: А в отговор - тишина.
На няколко пъти, в това число и през последните дни в обществените мрежи и на уеб страницата си аз показвах своето неразбиране за какво МОН бави решението по този фрапантно явен и брутално очеваден проблем. Като един от упоменатите нагоре арбитри, аз разгласих в обществените мрежи и на уеб страницата си своя отчет, според който безусловно 100% е плагиатстваното в дисертацията на Даниела Везиева. 100%. Не 25, не 50, не 75, а 100%!

Ето, че решението към този момент излезе

То е огромна победа на хората, с които съм съидейник в битката против плагиатството и за чиста и свята просвета. То е и моя огромна победа. Не единствено тъй като имам принос в разобличаването на следващия плагиат, а тъй като плагиатството е моя идея, прегърната безрезервно и уверено от мен през последните години.
Вярно е, че Даниела Везиева е по този начин да се каже съпътстваща вреда на борбата против един Плагиат с огромна писмен знак, против един злобен талант, трансформирал плагиатството и корупцията в науката свое главно занятие. Той бе ударен по подобен метод като този, за който пиша тук. Но тя е от котилото на този Плагиат и прелестно е съзнавала какво се прави от него и от котилото му.
В битката против плагиатството у мен няма нищо персонално, въпреки че съм един от най-плагиатстваните, в случай че не и най-плагиатстваният академик в науката за сигурността.
Аз се боря не толкоз и освен против обособените плагиати, а против системата на плагиатство, трансформирала се в

главен метод за правене на просвета

у нас, за приемане на научни степени и звания.
Дълго време в битката си с плагиатството не назовавах поименно плагиатите. Но разбрах, че без да бъдат назовавани поименно и без да са разобличавани персонално плагиатите, системата на плагиатството единствено укрепва. В нея е като при мафията – един за всички, всички за един. Системата се самоорганизира и стартира да води борба против своите съперници, против антиплагиатите.
Плагиатите у нас са легион. Боя се, че те към този момент са повече от моралните, естествените свестните и честните български учени.
Аз повеждам тази битка в името на идващите след нас. Сред тях са и моите докторанти и студенти. Пътят пред тях за тяхното развиване е покрит от корупция, шуробаджаначество, партиен парашутизъм и мафиотска мрежа на плагиати. Трябва да им помогнем. Защото са хора с капацитет, тъй като са персони, нужни на България.
Ако успеем най-малко с малко да облекчим тяхната орис и орис като учени, това персонално на мен ми стига. Както се споделя – стига ми тая премия...
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР