Николай Младенов,чието име изскочи от Досиетата Пандора, се смяташе за

...
Николай Младенов,чието име изскочи от Досиетата Пандора, се смяташе за
Коментари Харесай

Кой е Николай Младенов, чието име изплува от Досиетата Панд...

Николай Младенов,чието име изскочи от " Досиетата Пандора ", се смяташе за едно от най-обещаващите имена в родната политика. 49-годишният магистър по военни науки от Кралския лицей в Лондон натрупа добър имидж като посланик с няколко задачи като делегат на Организация на обединените нации в горещи точки.

Тръгналият от Съюз на демократичните сили и направил кариера в ръководството на ГЕРБ софиянец даже се спрягаше като евентуален претендент на партията на Бойко Борисов за президент. Други го виждаха като вероятен предстоящ водач на ГЕРБ наред с Томислав Дончев.

Младенов е характерен представител на алената аристокрация, която след Десети ноември прегърна полезностите на Запада.

Роден е на 5 май 1972 година Баща му, Евтим Младенов, е щатен чиновник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност, като употребява дипломатически статут за прикритие, а чичо му Младен Младенов е дипломат в редица страни преди 1989 година

Майка му Неда Младенова е доктор – педиатър.

Николай Младенов учи в Сирия и Холандия, където работи татко му Сирия, Холандия). Завършва Първа британска гимназия в София. По това време взе участие интензивно в Ученическия комитет на ДКМС на гимназията.

През 1995 година приключва Университета за национално и международно стопанство, компетентност „ Международни връзки “. На идната година пази магистърска степен по военни науки от Кралския лицей Лондон с дипломна работа на тематика „ Влиянието на близкоизточния кротичък развой върху израелската нуклеарна стратегия “.

Между 1996 и 1998 година заема поста програмен шеф на фондация „ Отворено общество “, София. Следва служба като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 година основава Европейския институт в София и е негов шеф до 2001 година

Политическата кариера на Николай Младенов стартира от Съюз на демократичните сили при започване на века като представител на партията. По това време ръководител на Съюза на демократичните сили е Надежда Михайлова (по настоящем Нейнски). По-късно Младенов се издига до зам.-председател на Съюз на демократичните сили. Бил е народен представител от ОДС в 39-ото Народно заседание.

През 2005 година обаче Младенов взема решение да смени политическия тим.

Скоро той е измежду любимците на набиращата мощ партия на Бойко Борисов.

В интервала сред 2007 – 2009 година е народен представител в Европейския парламент от групата на ЕНП-ЕД-ГЕРБ.

След завръщането си в България поема поредно два министерски поста - на министър на защитата в първото държавно управление на Бойко Борисов (юли 2009 – януари 2010), а по-късно – министър на външните работи до края на мандата на кабинета през март 2013 година

В същата година става специфичен представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Бан Ки-мун за Ирак и за началник на задачата на Организация на обединените нации там. През февруари 2015 година е назначен за специфичен координатор за Близкоизточния кротичък развой от генералния секретар на Организация на обединените нации Бан Ки-мун. Там му бе приписана обединителна роля в спора в Газа сред Израел и Палестинската автономност.

В началото на 2021 се завръща в България, откакто отхвърля препоръчан му от генералния секретар на Организация на обединените нации пост в Либия. Тогава бе оповестено, че се прибира в страната, „ с цел да се бори със сериозен здравословен проблем “.

По същото време в страната потеглят и клюки, че е допустимо да стане министър председател и да поеме поста на тогавашния министър-председател Бойко Борисов по време на политическото напрежение към митингите в страната.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР